Gözlem noktalarında ABD teröristle elele

Gözlem noktalarında ABD teröristle elele
YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, Erbil’de yaptığı açıklamada gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte YPG’nin olacağını belirterek, operasyonlarının kesintiye uğramaması için böyle bir girişimin başlatıldığını söyledi.

ABD'nin Ankara'nın PKK'nın Suriye kolu gördüğü YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki bölgelerin Türkiye ile sınırına gözlem noktaları kurma planıyla ilgili yeni iddialar dile getirildi. Ankara'nın rahatsızlık ifade ettiği gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte PKK/YPG militanlarının da bulunacağı haber verildi.

Londra'da yayımlanan El Şark El Avsat'ın İbrahim Hamidi imzalı haberi, ABD'nin 30 bin DSG üyesine 1 yıllık askeri eğitim vermek için anlaşma yaptığı, bunların halihazırda IŞİD'le savaşan 60 bin DSG üyesini takviye edeceği belirtildi. Haberde DSG'nin IŞİD'le savaşın yanısıra İran güçlerinin kuşatılıp Suriye'den çıkarılmasıyla görevlendirileceği istihbaratının yanısıra bir iddiaya daha yer verildi.

Eş Şark El Avsat'a konuşan PKK/YPG kaynakları, gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte DSG mensuplarının da bulunacağını söyledi. Erbil merkezli K24'e konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud da ABD'nin kuracağı gözlem noktalarında ABD askeriyle birlikte PKK/YPG'nin olacağını söyledi. Mahmud şöyle devam etti: "Biz IŞİD'e karşı operasyon düzenlendiğimizde Türkiye bize saldırdı. Bu yüzden IŞİD'e karşı saldırılarımızı iki kez durdurduk. Bizim operasyonlarımız kesintiye uğramasın diye ABD bu gözlem noktalarını kuruyor.

IŞİD'e karşı Suriyeli müttefiklerinin arkasını kollamak için ABD, Türkiye sınırında Tel Abyad'da üç, Ayn el Arap'da iki gözlem noktası kurmaya başladı. Bu beş gözlem noktasını yine Türkiye sınırındaki Rasulayn, Amuda, Derbassiyah'da kurulacak gözlem noktaları izleyecek."

Bu adımın dahil olduğu ABD stratejisinin üç hedefinin ise şu  olduğu öne sürüldü:

"IŞİD'le yeniden ortaya çıkmasını önleyecek şekilde savaşmak, İran'ı Suriye'den çıkarmak ve Suriye'de ABD'nin arzuladığı siyasi çözüm yönünde baskı ortamı oluşturmak." Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin gözlem noktaları kurma planından duydukları rahatsızlığı ABD'li muhataplarıyla paylaştığını belirtmişti.

İlgili Haberler