İsmail, Ismael'e karşı

İsmail, Ismael'e karşı

GÜREL YURTTAŞ / Yeniçağ

Varsa yoksa derbidir o gün; havası bir başka olur! Tarif edilemez, yaşamak gerek. Yine öyle bir gündeyiz işte. Şampiyon olan olmuş, düşen düşmüş. Lig bitmiş. Atı alan Üsküdar''ı çoktan geçmiş. Ama yine de derbi günü; Beşiktaş ile Fenerbahçe''nin günü. Saat 19.00''dan itibaren Türkiye''de hayat adeta duracak, milyonlar ekran başında olacak.

Heyecanı şimdiden yaşanıyor. 7''den 70''e herkes hesap kitap yapıyor. Beşiktaş''ın başındaki Valerien İsmael ile Fenerbahçe''nin başındaki İsmail Kartal da öyle. "Nasıl kazanırım" planını yapıyorlar.

Biz de kendimize göre gördüklerimizi yazalım, hangi tarafın galibiyete yakın olduğuna bakalım.

Beşiktaş''ın avantajı Vodafone Park. Yani taraftarları. Büyük bir destekle oynayacaklar bugün. Hani ölüyü bile diriltir derler ya; onun gibi yani. Taraftarlarının büyük desteği ile maça baskılı başlamak isteyeceklerdir; tıpkı Trabzon''daki Trabzonspor maçında olduğu gibi.

Yine İsmael''in 3-4-3 sistemiyle, önde pres yaparak topu kazanmak, rakibin dengesini bozmak olacak amaçları. 

Fenerbahçe''nin avantajı İsmail Kartal''ın artık taşların yerli yerine oturttuğu kadrosu. Beşiktaş baskılı oynasa da buna karşılık verecek güçleri var. Her şeyden önce kalesinde Altay var. Rahmetli Turgay Şeren''in "Bir kaleci takımın yarısıdır" dediği kalecilerden Altay. Bu akşam da Fenerbahçe''nin artısı olacaktır.

İsmael, rakibe göre taktik veya sistem yapmıyor. Kadrom uygun mu, değil mi diye bakmadan ille de 3-4-3 dizilişiyle çıkarıyor takımını sahaya. Bu sistem futbolcuların uygun olsa iyi de...

Beşiktaş''ın futbolcuları uygun mu buna? Hele de Rosier''in yokluğunda. Oraya Kenan Karaman''ı koyacağı söyleniyor. İkili mücadelelerde topa ayağanı uzatmaktan çekindiğini gördüğüm Kenan Karaman, o kanatta ne kadar başarılı olabilir; bilemiyorum.

Eğer Kenan Karaman''lı çıkarsa Beşiktaş, Fenerbahçeli Rossi maçın yıldızı olabilir. 

İsmail Kartal''ın da bir dizilişi var elbette ki ama gerekirse oyun içinde değişiklik yapabiliyor. Futbolcularını o kadar iyi tanımış ki; yerlerini değiştirirken bile kimin nerede ne yapabileceğini önceden görebiliyor. Bu büyük avantaj.

İki takımda da önemli eksikler var. Beşiktaş için Rosier ve Montero ne kadar önemliyse Fenerbahçe için Serdar Aziz, hamle adamı Szalai ile Pelkas, orta sahanın dinamosu Crespo, defansın belkemiği Kim Min-jae, genç yıldız Arda Güler daha da önemli.

Ama eksikler de olsa sahaya 11''er adamla çıkacaklar sonuçta.

İyi bir maç olmasını bekliyorum. İzleyenlerin zevk alacağına inanıyorum. Sonucu hatalar belirleyecek sanıyorum. Özellikle de defansta yapılacak hatalar. 

Hangi tarafın galibiyete yakın olduğuna gelince. Bana göre maçın ilk bölümünde gol yememesi halinde Fenerbahçe daha yakın. Çünkü son bölümde fizik gücüyle üstünlüğünü sahaya yansıtabileceğini sanıyorum.

Ama maça baskılı başlamasını beklediğim Beşiktaş, bu bölümde goller bulursa, üzerine gelecek Fenerbahçe karşısında kontrataklarla pozisyon bulacaktır.

Dediğim gibi güzel bir maç olacak. Ezeli rekabette ezeli ve ebedi dostluğun kazanması dileği ile.

Yazarın Diğer Yazıları