Kur'an-ı Kerim sayfadan mushafa dönüştürülürken

Tunay Bayrak, Elazığ İmam Hatip Lisesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirmiş ve yıllarca Kur'an-ı Kerim üzerinde çalışmış. "Mushaf, Kur'an-ı Kerim midir?", Tunay Bayrak'ın Berfin Yayınları'ndan çıkan yeni kitabının adıdır. Kitabın en çarpıcı yerinden başlayayım, onu size aktarayım, sonra da yazarın kitapta sıraladığı tarihsel kanıt ve olaylara değineyim.

Kur'an'ın ilk suresi, bilindiği üzere, "Oku" diye başlayan "Alak Suresi"dir. Önce bu sureyi bir hatırlayalım: "1-Yaratan rabbinin adıyla oku. 2-O insanı bir alak'tan yarattı. 3-Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir; 4-Ki o, kalemle (yazmayı) öğretendir. 5-İnsana bilmediğini öğretti. 6-Hayır gerçekten insan azar. 7-Kendini müstağni gördüğünden, 8-Şüphesiz dönüş yalnızca Rabbinedir. 9-Engellemekte olanı gördün mü? 10-Namaz kıldığı zaman bir kulu. 11-Gördün mü? Ya o kul doğru yol üzerinde ise, 12-Ya da takvayı emrettiyse. 13-Gördün mü? Ya (engellemek isteyen) yalanlıyor ve yüz çeviriyor ise. 14-O, Allah'ın gördüğünü bilmiyor mu? 15-Hayır; eğer o (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu alnından (perçeminden)tutup sürükleyeceğiz. 16-O yalancı günahkâr alnından. 17-O zaman da meclisini (yakın çevresini) çağırsın, 18-Biz de zebanileri çağıracağız. 19-Hayır on boyun eğme, (Rabbine) secde et ve yakınlaş.

Şimdii... Yazar diyor ki, ilk 5 ayet söyleyiş güzelliği ve içeriğinin etkileyiciliği sebebiyle ilk vahiy olmaya uygun metinlerdir. Ancak, daha sonraki ayetlerde farklı konular dile getirilmekte, hatta namazdan söz edilmektedir. Aslında 5. ayetten sonra da Kur'an'ın nitelikleri ve neyin "okunacağı" anlatılmalıydı. Tıpkı Abese Suresi'nin 11-16 ve Buruc Suresi'nin 21 ve 22. Ayetleri gibi. Yazar bu dediklerini yapınca ortaya, anlam bütünlüğü olan bir metin çıkmış oluyor. O eklemeler şunlar:

Abese Suresi'nden:

11-Bil ki o (Kur'an) bir öğüttür. 12- Artık dileyen onu düşünüp alsın. 13-O (Kur'an) şerefli-üstün sahifelerdedir. 14-Yüceltilmiş tertemiz kılınmış. 15-Kâtiplerin ellerinde, 16-(Ki onlar) Üstün değerli, iyilik sembolü.

Buruc Suresinden Ekleme

21-Bil ki o (kitap), şerefli-üstün olan bir Kur'an'dır, 22-Levh-i mahfuzdadır.

Ve Alak'tan ekleme ile bitirme:

8-Şüphesiz dönüş Rabbinedir.

Sorun yalnızca Alak Suresi'nde de değil, birçok surede bu durum var diye eleştiriliyor, bazı İlahiyatçılar da bunu Kur'an'ın üslubuna ve sistematiğine bağlıyorlar. Yazar bu gerekçelerin doğru olmadığını savunuyor; Kur'an-ı Kerim sayfadan mushafa dönüştürülürken yapılan hatalar sebebiyle bu durumun meydana geldiğini öne sürüyor ve buna dair birçok olay ve kanıt aktarıyor.

Hz. Ebubekir ve Hz. Osman dönemlerinde 2 çalışma yapılmış. Kâğıt, kemik ve yaprak üzerine yazılmış birçok ayet getirilmiş sahabeler tarafından, mushaflaştırma çalışmalarına memur edilen kişilerin beyanları var kitapta ve oldukça çarpıcı bunlar. Hazreti Muhammed'in vefatı sonrası evinden alınan kâğıtlara yazılı ayetler Hz.Ebubekir'e teslim edilmiş, o da bunları koruma altına almış. Ebubekir'den Ömer'e ve ondan da kızı (Peygamberin eşi) Hafsa'ya geçen ve onun ölümünden sonra Emevi Halifesi Mervan'ın ele geçirerek yaktırdığı bir Kur'an'dan daha söz ediyor yazar. Ve daha pek çok mesele... Kitabı okursanız, göreceksiniz...

Yazarın Diğer Yazıları