Kara bulutlar bu kez Meteoroloji Genel Müdürünün üstüne çöktü. Tek lafıyla milli bayramı erteletmişti fırtına kopmayınca kovuldu

Kara bulutlar bu kez Meteoroloji Genel Müdürünün üstüne çöktü. Tek lafıyla milli bayramı erteletmişti fırtına kopmayınca kovuldu
Macaristan’ın en büyük milli bayramı olan 20 Ağustos'ta ulusal çapta düzenlenecek olan ve 2 milyon kişinin takip edeceği kutlamalar, meteorolojinin “fırtına olacak” tahmini üzerine ertelendi. Ancak beklenen fırtına gelmeyince meteoroloji başkanı ve ekibi işinden oldu.

Macaristan Meteoroloji Servisi Başkanı Kornelia Radics, yanlış hava tahmini sebebiyle işini kaybetti. Cumartesi günü kutlanacak milli bir bayram, olağanüstü hava koşulları gerekçe gösterilerek iptal edilmiş ama hava tahminleri yanlış çıkmıştı.

BBC''nin haberine göre, Macaristan, en büyük milli bayramı olan 20 Ağustos''u ulusal çapta düzenlenecek kutlamalar kapsamında başkent Budapeşte''de yapılması planlanan Avrupa''nın en büyük havai fişek festivalini gerçekleştirerek kutlamayı planlıyordu. Ancak, kutlamalardan saatler önce gelen hava tahminleri nedeniyle etkinlikler, bir hafta sonraya ertelendi. Hava tahminlerinde başkent Budapeşte''de gün içerisinde yağmur fırtınası yaşanacağını belirtiliyordu.

Ulusal Meteoroloji Servisi''nin tahminlerine rağmen, Budapeşte''de hava gün içerisinde normaldi ve beklenen yağmur, Macaristan''ın doğusuna yağdı. Yaklaşık 40 bin havai fişek gösterisinin yapılacağı ve 2 milyona yakın kişinin takip ettiği kutlamalar, Budapeşte''de gerçekleştirilemedi.

Yaşanan ''başarısızlığın'' ardından, Ulusal Meteoroloji Servisi Başkanı Kornelia Radics ve yardımcısı Gyula Horvath, pazartesi günü ülkenin İnovasyon Bakanı Laszlo Palkovics''in kararıyla kovuldu. Meteoroloji Servisi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada özür dilemiş ve "en düşük ihtimalin" gerçekleştiğini belirtmişti.

Ancak tüm bu özür mesajları yetmedi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün en üst düzey iki yetkilisi görevinden kovuldu. Bunun üzerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 15 daire başkanı, kurumun en üst düzey iki yetkilisinin görevden alınması üzerine bir bildiri yayımladı. Yapılan açıklamada, “Biz sahip olduğumuz verileri en iyi şekilde değerlendirip görevimizi yaptık. Şimdi bu modelleri bağımsız kurumlar incelesin; hatamız var mı, yok mu saptansın. Soruşturma sonuçlanana kadar da görevden alma kararı iptal edilsin.” ifadeleri yer aldı.

Daire başkanları, kurumun üzerinde büyük bir baskı oluştuğunu vurgulayarak hükümetin kararını protesto etti.

İlgili Haberler