Müsilajın sardığı Marmara'dan deniz ürünleri ne kadar sağlıklı? İYİ Parti TBMM gündemine taşıdı

Müsilajın sardığı Marmara'dan deniz ürünleri ne kadar sağlıklı? İYİ Parti TBMM gündemine taşıdı
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Enez Kaplan Sağlık Bakanı’na Marmara Denizi’nde oluşan müsilaj (deniz salyası) ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.

Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen müsilaj, deniz ürünlerinin yenilip yenilmemesi noktasında da soru işaretlerine neden olur. Söz konusu durum İYİ Parti tarafından TBMM gündemine taşındı.

Tüm Marmara’yı etkisi altına alan müsilajın (deniz salyası) oluşumunun birçok canlı türünü olumsuz etkilediğini belirten İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, oksijen azlığından kaynaklanan müsilajın içerdiği ağır metaller, denizlerin böbreği olarak bilinen midyeler tarafından emildiğini hatırlattı.

Kaplan, vatandaşlarımız tarafından tüketilen midyelerin önceki dönemlere göre, oluşan müsilaj nedeniyle daha ağır metaller içerdiğini ve halk sağlığını olumsuz etkilediğini düşündüğünü söyledi.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’na Marmara Denizi’nde toplanan midyelerin halkın sağlığı açısından yenmesi ve toplanmasının yasaklanması ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olup olmadığını sordu.

İYİ Partili Kaplan’ın soru önergesi şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorumun Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ıncı ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Enez KAPLAN

Tekirdağ Milletvekili

TBMM Katip Üye

Tüm Marmara’yı etkisi altına müsilaj (deniz salyası) oluşumu birçok canlı türünü olumsuz olarak etkisi altın almış durumdadır. Denizlerimizdeki oksijen azlığından kaynaklandığı bilinen müsilajın içerdiği ağır metaller, denizlerin böbreği olarak bilinen midyeler tarafından da emilmektedir. İçinde ağır metaller taşıyan midyeler vatandaşlarımızın sofralarında tüketilmektedir. Midyelerin önceki dönemlere göre oluşan müsilaj nedeniyle daha ağır metaller içerdiğinden halk sağlığını da olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Bu bağlamda;

-Marmara Denizi’nde toplanan midyelerin halkın sağlığı açısından yenmesi ve toplanmasının yasaklanması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? Konu ile ilgili çalışmalarınız var ise bunlar nelerdir?

İlgili Haberler