Abone kaybı, şifre paylaşımı derken Netflix senaristlere tazminat ödeyecek

Abone kaybı, şifre paylaşımı derken Netflix senaristlere tazminat ödeyecek
Dizi film izleme platformu Netflix, abone kaybı ve parola paylaşımı gibi nedenlerden dolayı maddi açıdan kayıplar yaşamaktaydı. Senaristler de şirkete yeni bir dava açtı. Writers Guild of America adlı kurum, Netlix’in 216 filminin içinde olduğu bir davada 42 milyon dolar ödenmesi hakkını kazandı.

ShiftDelete''de yer alan iddialara göre, sinema gösterimleri belli bir pazardan elde edilen gelirler üzerinden ödenmektedir. Ancak bu iddialar, Netflix’in bu anlaşmaya uymadığını göstermektedir. Bunun yerinde akış devinin, senaristlere filmden elde ettiği maliyetten daha az ödeme yaptığı aktarılmıştır.

Başkan Meredith Stiehm’den bir WGA notunda bu iddialara dair açıklama yaptı:

Netflix, WGA’nın şirketin DGA ve SAG-AFTRA ile müzakere ettiği standart altı bir formülü kabul etmesi gerektiğini savundu. Ancak, bir duruşmadan sonra bir yargıç aksi karar verdi. Telif hakkının filmin brüt bütçesinden daha yüksek olması gerekiyordu.

WGA, daha öncesinde başrolünde Sandra Bullock’un başrol olduğu Bird Box filmine karşı da dava kazandığını altını çizdi. Bununla ilgili bir hakim Netflix’in senariste olması gerekenden daha düşük bir ödeme yaptığını ortaya koydu. Sonucunda ise Netflix’e, senariste faizli şekilde 1,2 milyon dolar ödeme yapması gerektiğine karar kıldı.

Konuyla ilgili Netflix tarafından herhangi bir açıklama şu an için gelmedi. Ancak WGA, şirketi anlaşmaları ‘en kötü şekilde ihlal edenlerden biri’ olarak adlandırdı. Bu karar, yalnızca Bird Box’u değil daha birçok filmi de etkileyeceği aktarıldı. Hakim, orijinal Netflix içeriklerindeki senaristlere, akış hizmetinin üçüncü taraf başlıklar için ödediği düzeyde lisans ücreti ödemesi gerektiğine karar kıldı.

İlgili Haberler