Olası İstanbul depremi sonrası yaşanacak korkunç gerçek ortaya çıktı. Prof. Dr. Naci Görür açıkladı

Olası İstanbul depremi sonrası yaşanacak korkunç gerçek ortaya çıktı. Prof. Dr. Naci Görür açıkladı
T24 Yıllık Buluşmaları’nın Dördüncü Paneli’nde konuşan Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Kamil Yılmaz, beklenen Marmara depreminin olası sonuçlarını ve ekonomiye olası etkilerini anlattı.

Görür, depremin İstanbul’un Avrupa yakasında 9 şiddetinde hissedileceğini ve Türkiye’nin siyasi bağımsızlığını kaybedebileceğini söyledi.

Deprem Zamanı Geldi

Görür, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolunun her 250 senede bir, ortalama olarak 7 ve üzeri deprem ürettiğini belirtti. Görür, ‘‘Bugün tekerrür periyodu doğmuştur’’ diye devam etti ve ‘‘Marmara denizinde artık deprem olacak mı olmayacak mı bunu bırakalım. Bilimsel gerçek, bu depremin olacağı yönünde’’ ifadelerini kullandı.

Ekonomik ve Siyasi Felaket

Depremin ekonomik olarak da çok ağır etkileri olacağını vurgulayan Görür, yıkımın Türkiye’nin siyasi bağımsızlığını yitirmesine dahi sebep olabileceğini belirtti.

Görür, ‘‘Ekonomik felaket dediğimiz zaman, Marmara bölgesi, Türkiye’nin can damarı bir bölge. Türkiye’yi besleyen bir bölge. Marmara depremi gerçekleşirse İstanbul’da iş dünyasının, ekonomi çarklarının duracağı kesindir’’ dedi.

Görür, ‘‘Ne iş dünyası ne sanayi dünyası depreme hazır’’ diyen Görür, ‘‘Öyle olmadığı için de bizim deprem sırasında ekip, ekipman, fabrika, tesisler, tesislerin alt yapısı, sevkiyat, müşteri, pazar vb. kaybedeceğiz. Marmara bölgesinde ekonomik çarklar durursa, kendisi de çökecektir. Marmara bölgesinin çökmesiyle ekonomik bağımsızlığımızı yitireceğiz’’ diye devam etti.Görür, ‘‘Ekonomik bağımsızlığımızı yitirmekle kalmayacağız, korkarım ki siyasi bağımsızlığımız da tehlikeye girecektir. Çünkü, ‘borç alan talimat alır’…’’ dedi.

Depremlerin Göçü

Marmara Denizi’nin bir deprem denizi olduğunu ifade eden Görür, ‘‘Deprem olduğu için, Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu o bölgede aktif olduğu için bu deniz oluşmuştur. Denizin oluşum nedeni bu bölgedeki fay hareketi ve depremlerdir. Kuzey Anadolu Fayı’nın bir özelliği var, yüzyıllardır böyle devam ediyor. Depremlerin doğudan batıya doğru taşıyor. Biz buna depremlerin göçü adını veririz’’ dedi.Görür, şu hatırlatmada bulundu:

‘’ 20. yüzyılda 1939 Erzincan depreminden sonra olan depremler: 42, 43, 57, 67, 99’de 2 tane… Bu depremler Erzincan’dan başlayıp Marmara’ya kadar geliyor. Bu depremlerin her biri yedi civarında ya da daha büyük. Doğudan başlıyor 39’da, 99’da İstanbul’un kapılarına dayanıyor. 99 depremleri olduğu zaman biz alarm verdik, İstanbul’u depreme hazırlayın diye. 99’da Kocaeli depremi oldu, onun batısında Marmara Denizi var. Kuzey Anadolu Fayı nerede bir deprem yapıyorsa, bir sonraki deprem onun batısındaki bir alan. Yani stresi transfer ederek kıra kıra geliyor. Marmara Denizi’ne dayandı şimdi ve Marmara Denizinin kırılmasını bekliyoruz.‘’

İlgili Haberler