Yeni atasözü: Otel olmayacak yerden duman çıkmaz

Yeni atasözü: Otel olmayacak yerden duman çıkmaz
2021'de yaşanan orman yangınlarının acısı hala tazeyken, havaların ısınmasıyla artan orman yangınlarında hala aynı tartışmalar yaşanıyor. Bir yandan müdahaleler eleştirilmeye devam ederken, diğer yandan yangınlar Güvercinlik koyunda yanan alana inşa edilen oteli tekrar tekrar akıllara getiriyor.

Bodrum Güvercinlik’te 13 yıl önce çıkan orman yangınının ardından yeşillendirileceği söylenen araziye 5 yıldızlı otel dikilmişti. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla''da farklı ilçelerdeki orman alanlarında 7 adet maden, otel ve RES projesine "ÇED Gerekli Değildir" ve "ÇED Olumlu" raporları verdi. 

Ağaçlandırılması vadedilen ormanlık alanların birçoğunun özelleştirilmesi nedeniyle çıkan yangınlardan sonra akıllara İLK gelen hep "yeni bir otel inşaatı" oluyor. Sosyal medyada 2021 Marmaris yangınından bir görüntü paylaşan sosyal medya kullanıcısının "Otel olmayacak yerden duman çıkmaz yorumu" sahillerimize yakın alanlarda çıkan her yangında yeniden gündem oluyor.

2021''de YAŞANAN ORMAN YANGINLARI

Türkiye''de son 10 yıldaki orman kaybının yüzde 61,5''i geçen yılki yangınlarda yaşandı.

Türkiye''de son on yılda çıkan yangınların önemli bir bölümünü geçen yıl Antalya ile Muğla başta olmak üzere birkaç kentte 500''ü aşkın noktada çıkan ve 15 gün süren yangınlar oluşturdu. En fazla ormanlık alan kaybı da 139 bin 503 hektar ile yine geçen yıl gerçekleşti. 

Türkiyeyi derinden sarsan, can ve mal kayıplarına neden olan orman yangınlarında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu (THK), müdahale etmekte geç ve yavaş kaldığı gerekçesiyle büyük eleştiri topladı. 

Orman yangınlarına müdahalelerdeki yetersizlik tartışılmaya devam ederken, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Nisan ayında yaptığı açıklamada bu yıl geçen yıla göre daha fazla hava aracı kullanacaklarını kaydederek, "20 uçak ve 55 helikopter ile çalışacağız. Geçtiğimiz yıl helikopter sayımız 39''du bu yıl 55''e çıkardık" dedi. Ancak yaşanan orman yangınlarında hava desteğine ilişkin eleştiriler sürüyor.

İlgili Haberler