Stoltenberg: İsveç taahhütlerini yerine getirdi

Stoltenberg: İsveç taahhütlerini yerine getirdi
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya üyeliği hakkında konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak onay için TBMM'ye göndermesinden memnuniyet duyduğunu, belgenin kısa sürede onaylanacağına inandığını söyledi.

Stoltenberg, İsveç'in başkenti Stockholm'de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İsveç'in NATO'ya katılım sürecini görüştüklerini aktaran Stoltenberg, hafta sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü hatırlatarak "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün katılım protokolünü TBMM'ye sevk etmesini memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

Stoltenberg, "İsveç taahhütlerini yerine getirmiştir. İsveç, anayasasını değiştirmiş, yasalarını değiştirmiş, terörle mücadele işbirliğini genişletmiş ve Türkiye'ye silah ihracatına devam etmiştir." diye konuştu.

NATO'nun da eylem planını güncelleyerek terörle mücadele taahhütlerini yenilediğini, kendisinin NATO içinde ilk kez terörle mücadele özel koordinatörü atadığını hatırlatan Stoltenberg, şöyle devam etti:

"Hiçbir NATO müttefiki terör saldırılarından Türkiye kadar zarar görmemiştir. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini, İsveç'in üyeliğini ilerletebilecek şekilde ele alabildiğimiz için memnunum. İsveç'i NATO'ya çok yakın gelecekte tam üye olarak karşılamak için sabırsızlanıyorum."

Stoltenberg, İsveç'in yüksek askeri imkanlara sahip olduğunu ve katılımının NATO'yu daha güçlü kılacağını belirterek "İsveç NATO'ya katılmaya hazırdır. Artık zamanı gelmiştir. Onay belgelerinin (TBMM'ye) sevkinin ardından TBMM tarafından hızlıca onaylanacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

İlgili Haberler