“Suriye’den çekilen ABD değil, askerleri”

“Suriye’den çekilen ABD değil, askerleri”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat'ın doğusuna operasyon yapılacağını söylemesinin ardından Trump'ın çekilmesini değerlendiren uzmanlar, “Suriye’den çekilen ABD değil, askerleri” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde teröre karşı yeni bir harekata hazırlandığını açıklamasıyla bölgede sular yeniden ısındı. CNN TÜRK’te Hafta Sonu programına konuk olan, bölgeyi ve dış siyaseti çok iyi bilen iki uzman isim; İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu ve GalatasarayÜniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, Suriye’deki güç dengelerini yorumladı.

ABD Başkanı Trump’ın talimatıyla bölgedeki askeri gücünü çekmeye başlamasına ihtiyatlı yaklaştığını belirten Babüroğlu; “Tarihe bakılınca Vietnam, Afganistan ve Irak örnekleri var. Suriye’den çıkışı da isteyen ABD Devleti değil başkan Trump” dedi.

“Suriye’den çekilen ABD değil, askerleri” diyerek Babüroğlu’nu destekleyen Ali Faik Demir ise, ABD’nin YPG ve PYD’ye lojistik destek verip vermediğine bakmak gerektiğini belirtti.

Babüroğlu ve Demir, programda, ABD’nin çekilmesiyle Fransa’nın da bölgedeki askeri gücünü artırmak isteyeceğinin altını çizdi. Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü için mutlaka barış ortamının sağlanması gerektiğini söyleyen iki uzman, “Suriye’ye dönüşler başladı doğru ama her gün Türkiye’de 350 Suriyeli çocuk doğuyor” diyerek konuya dikkat çekti.

İlgili Haberler