Bilim dünyasında büyük sır: Tavan arasında bulunan mumya kafası

Bilim dünyasında büyük sır: Tavan arasında bulunan mumya kafası
Bilim insanları, bir tavan arasında bulunan mumya kafasının sırrını çözmeye çalışırken ilginç verilere ulaştı. Mumyanın Mısır'da yaşamış olan bir kadına ait olduğu, beyninin olmadığı ve dişlerinin ise yoğun bir diyetten tahrip olduğu ortaya çıktı. Elde ele aktarıldığı düşünülen bu mumyanın son bulunduğu yere nasıl geldiği çözülemedi.

İngiltere''nin Kent şehrinde, ölen mal sahibinin erkek kardeşi tavan arasında bahar temizliği yaparken, eski bir Mısır mumyası kafası bulundu. 

Mumya kafanın, Viktorya döneminde sıklıkla olduğu gibi, hatıra olarak Mısır''dan getirildiği ve daha sonra nesiller boyunca elden ele aktarıldığı iddia edildi. Ancak bu kafanın, hayatını kaybeden son sahibinin eline tam olarak nasıl geçtiği henüz merak konusu. Daha sonra, kafa Canterbury Müzeleri ve Galerileri koleksiyonuna teslim edildi. Bu mumya kafanın, gizli tarihini ortaya çıkarmak ve yeniden oluşturmak amacıyla bilim insanları gece gündüz çalışmaya başladı.

Canterbury Christ Church Üniversitesi, çektiği röntgenler ile bu bireyin yetişkin bir kadın olduğunu tespit etti. Kaynağı bilinmeyen verilerde mumyanın sol burun deliğinde ve omurilik kanalında da bilinmeyen bir malzemeden yapılmış tüpler olduğu aktarıldı.

Daha fazla bilgi edinmek için, Maidstone''da Kıdemli Radyograf ve Tunbridge Wells NHS Trust ve Canterbury Christ Church Üniversitesi''nde Tanısal Radyografi Öğretim Üyesi James Elliot liderliğindeki bir ekip, Maidstone Hastanesinde bir bilgisayarlı tomografi (BT) taraması gerçekleştirdiklerini söyledi. Nükleer Tıp Anabilim Dalı''nda yapılmasına rağmen mumyalanmış kafanın normal çalışma saatleri dışında tarandığı ve bu nedenle sağlık hizmetini etkilemediğinin altı çizildi

 

İlgili Haberler