Türk ekonomisindeki Kara Pazartesiyi bir tek onlar bildi. Olacak her şeyi önceden açıklamışlardı

Türk ekonomisindeki Kara Pazartesiyi bir tek onlar bildi. Olacak her şeyi önceden açıklamışlardı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması, Türkiye ekonomisini yakından izleyen yabancı uzmanların da gündemindeydi. Uzmanlara göre, Ağbal’ın sürpriz bir kararla görevinden alınması, kredibiliteye hasar verebilir, TL’de değer kaybına ve olası bir ödeme sıkıntısına yol açabilir. İşte o değerlendirmeler...

Dünya Gazetesi''nden Hilal Sarı''nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) başkanlık koltuğundaki ismin son 2 senede 3. kez görevden alınması sonrası Türkiye’yi yakından takip eden yabancı uzmanlar da değerlendirmelerde bulundu.

KREDİBİLİTEYE HASAR VEREBİLİR

Ortodoks politikalara dönülmesinin bir sembolü olarak da görülen TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın sürpriz bir kararla görevinden alınması, yabancı uzmanlara göre kredibiliteye hasar verebilir, TL’de değer kaybına ve olası bir ödeme sıkıntısına yol açabilir. Öte yandan Ağbal’ın tekrar hükümette görev alabileceği ve bunun piyasaları sakinleştirebileceği de konuşulan ihtimaller arasında.

"ÖDEMELER KRİZİ TEKRAR HAYLİ GÜÇLÜ BİR OLASILIĞA DÖNÜŞTÜ"

Capital Economics Analisti Jason Tuvey, Türkiye’ye ilişkin yazdığı notta “Artık Türkiye’nin bir ödemeler krizine doğru ilerleyecek olması hayli olası bir ihtimaldir” diyor. Tuvey notunda pazartesi açılışta dolar/TL’de sert hareket görülebileceğini belirterek, “Merkez Bankası’nın ülkenin enflasyon sorunuyla mücadele etme çabalarında sona gelinmiş gibi görünüyor ve (bir kez daha) çalkantılı bir ödemeler krizi tekrar hayli güçlü bir olasılığa dönüştü” diyor.

"ENFLASYON PROBLEMİNİ ÇOK DAHA KÖTÜ HALE DÖNÜŞTÜRÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adımlarının artık Türkiye’deki muhakkak yetkinin kendisinde olduğuna dair görüşü de güçlendiği değerlendirmesini yapan Tuvey, bunun faiz indirimleriyle sonuçlanacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu da Türkiye’nin enflasyon problemini çok daha kötü hale dönüştürür ve Türk varlıkların risk primi yükselir.” denildi.

"BREXIT KADAR KÖTÜ BİR KARAR"

Bluebay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash ise bunu Türkiye tarihinin en kötü kamu politikası kararlarından biri olduğunu söylüyor. Pazartesi sabahı piyasaların karara “çirkin bir tepki” vereceğini öngören ünlü ekonomist Reuters’a verdiği demeçte şöyle diyor: “Bu karar neredeyse Brexit kadar kötü bir karar ve bir ülke tarihinde yapıldığını hatırlayabildiğim kamu politikası kararlarının en kötüsü. Piyasalar pazartesi günü ne düşündüğünü söyleyecek ve muhtemelen bu çok çirkin bir tepki olacak.”

ANKET AÇTI

Ash, hafta sonu kararın ardından Twitter’da “Lira haftaya nereye gider?” başlıklı bir anket de açtı. Dün 14:30 civarında sonlanan ankete katılan Timothy Ash takipçilerinin yüzde 34’ü dolar/TL’nin 7,76-8,25 aralığına yükseleceğini, yüzde 31,8’inin ise 7,25-7,75 aralığına yükseleceğini öngörüyor. Yüzde 16, 8,26-9 aralığının görülebileceğini söylerken, yüzde 18 ise ankete 9’un da üzerine çıkar yanıtını verdi.

İlgili Haberler