Türkiye’de sığınmacıları istemeyenlere ırkçı diyenler İngiltere'nin yüzen hapishanesine ne diyecek

Türkiye’de sığınmacıları istemeyenlere ırkçı diyenler İngiltere'nin yüzen hapishanesine ne diyecek
İngiltere'de göçmenlerin sırf İngiltere topraklarına ayak basmasınlar diye tutulacağı dev gemi, hükümetin tartışmalı göçmen politikasını yeniden gündeme taşıdı.

İngiliz hükümeti, ülkeye kaçak yolla giren sığınmacıları başvuru süreçleri sırasında ülkede istedikleri gibi gezmemeleri için 'yüzer hapishane' inşa etti.

İngiltere'de en az 18 ay boyunca 500 erkek göçmenin barındırılacağı açıklanan "Bibby Stockholm" adlı dev geminin Dorset sahilindeki Portland Limanı'na yanaşmasının ardından, İngiliz hükümetinin tartışmalı göçmen politikası yeniden gündeme geldi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamada, iltica sistemi üzerindeki baskı ve göçmenlerin otellerde barındırılmasının vergi mükelleflerine maliyetini azaltmak amacıyla dev bir geminin kullanılacağı bildirildi.

En az 18 ay boyunca 500 göçmeni barındıracak 222 odalı gemi, birkaç gün önce Dorset'in güney kıyısındaki Portland Limanı'na ulaştı. Gemi, bölge halkı ve insan hakları grupları tarafından protestolarla karşılandı.

Hükümet, gemide barındırılacak kişilerin, yalnızca İngiltere'ye yasa dışı yollardan giren 18 ila 65 yaşındaki yetişkin erkeklerden oluşacağını açıkladı. İlk 50 kişilik grubun ilerleyen haftalarda gemiye yerleştirilmesi planlanıyor.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamalara göre, halihazırda ülke genelindeki otellerde yaklaşık 51 bin göçmen bulunuyor ve bu durum vergi mükelleflerine günde yaklaşık 6 milyon sterline mal oluyor.

yuzen-hapishane.jpg

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ, UYGULAMAYI "İNSANLIK DIŞI" OLARAK NİTELEDİ

Ülkede göçmen yanlısı sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri, göçmenlerin gemilerde barındırılmasının "insanlık dışı" olduğunu dile getirdi.

Göçmen yanlısı 50'den fazla örgüt ve kampanya, hükümetin sığınma talebinde bulunan kişileri barındırmak üzere kiraladığı "Bibby Stockholm" gemisinin sahibi Bibby Marine şirketine açık mektup yazdı.

Mektupta, şirketin transatlantik köle ticaretiyle kanıtlanmış tarihi bağlarına değinilerek, gemide uygulanacak gözaltı benzeri koşullara işaret edildi ve şirketin kamuoyuna açık yanıt vermesi istendi.

Anadolu Ajansı ekibi, hem göçmenlerin barındırılacağı gemiye ilişkin çekim yapmak hem de yerel halkın görüşlerini almak üzere Portland Adası'nı ziyaret etti.

Ada sakinlerinden bazıları güvenlikle ilgili endişelerini dile getirirken, bazıları da böyle bir yaklaşımın "göçmenleri hapishanede tutmakla eş değer" olduğunu söyledi.

"BENCE BU YÜZEN HAPİSHANE"

Portland Adası sakinlerinden 72 yaşındaki Paula, hükümetin göçmen politikasını eleştirerek, "Savaştan kaçan insanlar buraya korku içinde geliyor ve biz de onları kilit altına alıyoruz. Bence bu yüzen hapishane." değerlendirmesinde bulundu.

Göçmenlere yönelik bu yaklaşımı "insanlık dışı" bulduğunu söyleyen Paula, "Hükümetimin diğer insanlara davranış biçiminden utanıyorum. Şu anda bu konu hakkında konuşmaktan utanıyorum." ifadelerini kullandı.

Adanın genç sakinlerinden Sofia ise İngiliz hükümetinin göçmenlerle ilgilenmesi fikrinin hoşuna gittiğini dile getirerek, "Ancak muhtemelen bunu bir gemiyle yapmaktan daha iyi bir şekilde yapabilirler çünkü sanki burada mahkumlar gibi görünüyor." dedi.

Portland Adası'nın güvenliği konusundaki endişelerini dile getiren 72 yaşındaki Peter da "İnsanlar bir yerde yaşamak zorunda. Tek sorun, buraya tekneyle bu kadar çok insanın gelmesi ve hepsinin erkek olması. Aileler nerede? Eşler ve çocuklar nerede?" diye konuştu.

Bölge sakinlerinden Peter, Portland'ın bir ada olduğunu ve kendisinin bile burada kullandığı dile dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Hepsi bir arada aileler ve bunun gibi şeyler. Yani denizaşırı ülkelerden gelen biri için zor olur. Buradaki insanlar için de zor olur." dedi.

PORTLAND SAKİNLERİ GEMİNİN ADAYA YANAŞMASINA İTİRAZ ETTİ

Ülke basınında yer alan haberlere göre, Portland sakinleri, geminin limana yerleştirilmesi sürecinde yerel topluma danışılmadığını belirtmiş ve geminin adada bulunmasına, sağlık hizmetleri gibi yerel hizmetler üzerindeki etkisinden endişe ederek karşı çıkmıştı.

Geçen hafta yapılan bir toplantıda Dorset Meclis Üyesi Laura Beddow, Portland Limanı'nın geminin yerleştirilmesi için yanlış yer olduğunu belirtmişti. Konseyin "ciddi endişeleri" bulunduğunu dile getiren Beddow, ancak yasal süreç başlatmaları durumunda dahi bunun başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylemişti.

GÖÇMENLERİN TALEPLERİ İŞLEME ALINIRKEN AYNI ZAMANDA GEMİDE KONAKLAYACAKLAR

İngiltere İçişleri Bakanlığından 5 Nisan'da yapılan açıklamada, iltica sistemi üzerindeki baskıyı ve Manş Denizi üzerinden yasa dışı göçmen geçişlerindeki önemli artışın vergi mükelleflerine maliyetini azaltmak amacıyla, dev bir geminin göçmenlerin barınması için kullanılacağı duyurulmuştu.

Açıklamada, Portland Limanı'na yanaşacak ve en az 18 ay faaliyet gösterecek dev gemide, yaklaşık 500 bekar erkek göçmenin barındırılacağı kaydedilmişti.

Göçmenlerin talepleri işleme alınırken aynı zamanda gemide konaklayacakları ifade edilen açıklamada, gemide temel ve işlevsel barınma, yemek ve sağlık hizmetinin sağlanacağı bildirilmişti.

Açıklamada, "Bibby Stockholm" adlı geminin, göçmenlerin otellere yerleştirilmesi durumunu azaltacağına değinilerek, aynı zamanda bu uygulamanın, daha düzenli, maliyeti daha az ve sürdürülebilir bir barınma sistemi sağlayacağına işaret edilmişti.

Öte yandan, açıklamada, talepleri reddedilen ve temyiz haklarını kaybeden kişilerin İngiltere'den çıkarılacağı vurgulanmıştı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da daha önce yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin otellerde konaklamasının vergi mükelleflerine maliyetinin günde yaklaşık 6 milyon sterlini bulduğunu ve bunun sürdürülemez olduğunu bildirmişti.

İlgili Haberler