Çıkart telefonunu göreyim diyenlerin anlayacağı şekilde anlattı. Türkiye ve İspanya’daki alım gücü farkı: Sinan ile Sergio 60 metrekare ev almak isterse

Çıkart telefonunu göreyim diyenlerin anlayacağı şekilde anlattı. Türkiye ve İspanya’daki alım gücü farkı: Sinan ile Sergio 60 metrekare ev almak isterse
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, banka müdürlüğü yapan Sergio ve Sinan örneği üzerinden 60 metrekare bir evin Türkiye ve İspanya'da nasıl alınabileceğini anlattı. Rota'nın yazısında iki ülke arasındaki alım gücü uçurumu da gözler önünde serildi.

Türkiye''nin en büyük bankalarından olan Akbank''ta bir dönem Genel Müdür yardımcılığı görevinde bulunan ve şu günlerde Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı olan bankacı Kerim Rota, perspektif.online için ilginç bir yazı kaleme aldı.

60 metrekare adını verdiği yazısının bir bölümünde insanların ev almak için mevcut şartlarda nasıl mücadele vermesi gerektiğini iki ülke arasında banka müdürlerini örnek alarak verdi.

İşte usta Hazineci Kerim Rota‘nın o yazısından sadece bir bölüm:

SERGİO:

Sergio 36 yaşında. Madrid’de bir bankada şube müdürü olarak çalışıyor. Ayda 5.500 Euro geliri var. 6 yıllık gelir toplamı yaklaşık 400.000 Euro. Madrid şehir merkezine yakın 60 metrekare evin satış fiyatı da bu civarda. Sergio 80.000 Euro yani 15 aylık maaşı kadar bir peşinat verip, bu evin değerinin %80’i, yani 320.000 Euro kredi kullanabilir. Ödeyeceği 26 yıl vadeli (alacağı evin kira çarpanı süresinde) sabit faizli kredi için aylık taksit tutarı 1.385 Euro. (Yıllık %2,45 faiz) Maaşının tam dörtte biri. Hedefindeki gayrimenkul, artan fiyatlara rağmen hâlâ ulaşılabilir görünüyor.

SİNAN:

Benzini Sergio’nun aldığının neredeyse yarı fiyatından satın alabilen İstanbul’daki banka şube müdürü Sinan’ın maaşını 15.000 TL olarak varsayabiliriz. Eminim bu varsayım için bile birçok okuyucum abarttığımı düşünecekler. İstanbul’da şehir merkezine yakın oturulabilecek 60 metrekare bir evin fiyatının ne olabileceğini okuyucuların hayaline bırakıyorum. Madrid ile aynı standartta olması için Sinan bu evi 1 Milyon TL’ye alabilmeli. Sizce bu mümkün mü? Varsayalım ki böyle bir ev buldu. En uygun faizi öneren bir kamu bankasından alacağı 10 yıl vadeli 800.000 TL kredi (Türkiye’de 26 yıl vadede konut kredisi yok, olsa da mevcut faiz oranlarıyla 10 yıl almakla 26 yıl almak arasında aylık taksitlerde anlamlı bir düşüş olmamakta) için ödemesi gereken aylık taksit yaklaşık olarak en az 13.000 TL. Neredeyse maaşı kadar bir taksit ödemesi yapması gerekli. Diyelim ki gözünü kararttı, yine de maaşının önemli kısmı ile kredi taksiti ödeyeceğini beyan etti. Sinan bu şartlarda kredi talep eden müşteriye kendisi bile kredi vermez.

İlgili Haberler