Yabancı tütüne sıfır vergi ve Stalin'in tavuğu!

Yeni yılın ilk günü, Resmî Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre "Yabancı sigara üretiminde kullanılan yabancı tütün ithalatında alınan ton başına 150 dolar vergi sıfırlandı."

Türkiye'deki tütün üreticisinin durumunu ise geçen yıl 2 Nisan'da Adıyamanlı tütün üreticilerinin ağzından duyurmuştum.

Adıyamanlı tütüncüler, "Arslan Bey, tütünümüzü ekmemize izin veriyorlar ama satmak yasak! Biz bu konuda bir mücadele başlattık bize destek olun" demişti.

Adıyaman merkez Taşgedik Köyü Muhtarı Hasan Sert, kasketini biraz yukarı kaldırarak, "Devlet tütünümüzü satın almasın ama bizim satmamıza engel olmasın. Biz Atatürk'ün nesilleriyiz. Yüz kilo tütünle geçimimizi sürdüren insanlarız. Yabancıların baskısıyla tütün üretimine, satışına sınırlama getirmek Türkiye'ye yakışmıyor" diye konuşmuştu.

Tütünü, Türkiye'yi yönetenlere karşı savunuyorlardı! Şimdi iktidar, Amerikan tütününe vergiyi sıfırlarken kime hizmet etmiş oluyor?

***

Amerikan tütününe vergiyi sıfırlayan Cumhurbaşkanlığı kararına siyasilerden sadece bir kişi tepki gösterdi. CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal bir twitter mesajı yayınladı ve "Tarımı her geçen gün bitirmeye yemin etmişler!" dedi.

Sendikalardan, ziraat odalarından ses çıkmadı.

Basında ise üç yazıya rastladım. İlki Yeniçağ'da Sümeyra Kırca'nın araştırması ikincisi Aydınlık'ta Rıza Zelyut, diğeri ise Bloomberg sitesinde İrfan Donat'ın yazıları..

Sümeyra Kırca, "Tarım sektöründe her ürün ithalat darbesiyle bitiriliyor. Yeni yıl itibariyle ithal tütünde ton başına alınan 150 dolar vergi sıfırlandı. Türkiye'de tütün piyasasının yüzde 90'ı yabancı üreticilerin eline geçti." demekte.

Rıza Zelyut, "Öyle bir sistem yarattılar ki Türkiye'nin parası sigara üstünden ABD'ye uçuruluyor... Böyle olunca dolar yükseliyor. Şimdi Türkiye'ye bu dolar komplosunu kim kurmuş oluyor? Amerika mı yoksa AKP mi?" diyor.

İrfan Donat ise işini iyi yapan bir "tarım editörü" olarak, "İthal tütüne sıfır vergi ne anlama geliyor?" başlıklı yazısında durumu şöyle izah ediyor:

"1986 yılından itibaren ithal edilen tütünlere kilogram başına 3 dolar ve paket başına 40 cent, fon uygulanıyordu.

Ancak, AB-Türkiye İlerleme Raporları kapsamında, 2010 yılından bu yana işlem görmüş tütünlerde fon sıfırlandı.

Yaprak tütünde ise ilk olarak 2011 yılında kilogram başına vergi, 2,25 dolara düşürüldü.

2011'den sonra da her yılın sonunda yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu kararlarıyla kademeli olarak azaltılarak 2017 yılı için kilogram başına 30 cent olarak belirlendi.

2018 yılında kilogram başına 15 cent olan fon 2019 yılı itibariyle sıfırlandı.

Yani 'tütün ithalatında vergilerin sıfırlanması' çok önceden alınan ve peyderpey uygulamaya konan bir karar."

***

Donat, Tütün Eksperleri Derneği'nin "2018 Tütün Raporu"ndan rakamlar da verdi.

"2010 yılından itibaren tütün fonunda yapılan sıfırlama ve kademeli indirimler neticesinde, Türkiye'nin sadece fon kaynaklı kaybı 2017 yılı sonu itibarıyla 1 milyar doların üzerinde.

2002 yılında 405 bin olan tütün üreticisi sayısı 2018 yılı itibarıyla yüzde 86 azalarak 56 bine geriledi.

Tütün üretimi ise 2002 yılında 160 bin ton iken 2018 yılında yüzde 48 azalarak 82 bin 500 ton seviyesine düştü.

2012'ye kadar Türkiye, tütün ihracatçısı iken 2012'den sonra ithalatçı oldu.

Türkiye'de tütün ürünleri imalatının yüzde 89,3'ü de yabancıların kontrolünde bulunuyor.

Genç nesil tütün tarımının zorluğu ve gelirinin azlığı nedeniyle tütüncülükten uzaklaşmış durumda.

Çoğunluk büyükşehirlere göç etmiş..."

***

Pancarda, mercimekte, fasulyede veya buğdayda Türkiye nereye gidiyor takip ediyor muyuz?

İktidar, Türkiye'de tarımı çökertmek için her geçen yıl yeni bir adım atıyor. Stalin'in tavuğu gibi tüyleri yolunmuş ve serbest bırakılmış vatandaşlar ise kitleler halinde iktidarın gölgesine sığınarak kurtulmaya çalışıyor...

 

Yazarın Diğer Yazıları