İktidarın Rus zenginler planı ortaya çıktı. Yine Reuters'a gizlice bilgi verildi

İktidarın Rus zenginler planı ortaya çıktı. Yine Reuters'a  gizlice  bilgi verildi
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Avrupa ülkelerinin yaptırım listesine aldığı Rus multi-milyarder Abramoviç'e ait bir yat daha Türkiye karasularına demir atmıştı. Abramoviç ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı.

Rus multi-milyarder Roman Abromoviç''in "Solaris" adlı süper lüks yatının dün Bodrum''a demir atmasının ardından Abramoviç''e ait ikinci bir yat daha bugün Türkiye karasularına ulaştı. Uzunluğu 162,5 metre, genişliği 23 metre olan "Eclipse" adlı yat Yunanistan''ın Rodos Adası''ndan gelerek Marmaris Limanı''nın büyük iskelesine demir attı.

Demirören Haber Ajansı''na göre (DHA) Abramoviç''in korumaları, üç yüzme havuzu, özel sinema salonları, dalış ve su sporları ekipmanları ve iki mini denizaltısı bulunan yat ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Reuters haber ajansının verdiği bilgilere göre de iki helikopter pisti ve dokuz güvertesinin yanı sıra yatta bir de füze savunma sistemi bulunuyor.

Bodrum''a demirleyen "Solaris" adlı 140 metrelik yat ise ilçede protesto gösterisiyle karşılaştı. Savaş nedeniyle ülkelerine dönemeyen ve Bodrum''da bulunan Ukraynalı yelken sporcuları, yatın ilçeye demirlemesi üzere bir bota binerek Kumbahçe açıklarına gelip eylem yaptı. Ukrayna bayrakları açan sporcular, "savaşa hayır" sloganı atılırken İngiliz haber ajansı Reuters ise dikkat çekici bir iddiada bulundu.

Ajansa konuşan kaynaklar, Abramoviç ve diğer Rus oligarkların, Türkiye’nin kendilerine uygulanan yaptırıma katılmadıkları gerekçesiyle Türkiye’ye yatırım yapma fırsatları aradığını öne sürdü. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını eleştiren fakat NATO müttefiklerinin yaptırımlarına katılmayan Türkiye’nin bu sayede yatırım yapmak ve malvarlıklarını korumak için güvenli bir alan oluşturabileceği de öne sürüldü.

Geçen hafta özel jetiyle İsrail’den kısa bir süreliğine İstanbul’a gelen ve daha sonra Moskova’ya uçan Abramoviç’in yatlarda olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.

“ANKARA YATIRIM YAPMALARINI İSTİYOR”

Reuters’a konuşan ve konuyla ilgili bilgisi olan bir yetkili ise, “Abramoviç ve diğer zengin Ruslar, diğer her yerde yaptırım uygulandığı için Türkiye’ye yatırım yapmaya ilgililer. Burada biraz iş yapmak ve bazı varlıklar satın almak istiyor” dedi.

Aynı kaynak Abramoviç’in Türkiye’de bazı varlıkları olduğunu da dile getirirken başka detay paylaşmadı.

Öte yandan Reuters’a konuşan Ankara’dan bir yetkili ise, “Türkiye şu an yaptırımlara katılmayı düşünmüyor ve varlıklı Rusların satın alım yapmasını ve yatırım yapmasını istiyor. Oligarkların paralarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda çok hassas davranıyoruz” dedi.

Abramoviç’ten konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

 

İlgili Haberler