ABD, Irak'taki bütün çıkarlarını kaybedebilir

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine sınır ötesi harekat düzenlemesi halinde, Iraklıların birlik içinde hareket ederek, Türkiye’ye karşı savaşacağı ve ABD yardımıyla zafer kazanacağı yolunda iddialar var. Fakat Irak’ta şu anda ABD işgaline karşı birleşemeyen Sünni, Şii ve Kürt gruplarının, Türkiye’ye karşı birleşmesi çok zor. 
Nitekim, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin yakın danışmanlarından Sami El Askeri, Irak’ın kuzeyindeki Barzani yönetimini , “Sadece başları sıkışınca ülkenin bir parçası olduklarını hatırlamak” la suçladı. 
Askeri  “Kendi bölgelerinde olan biten her şeyi Kürtlerin meselesi olarak görüyorlar ama bir krizle karşı karşıya kaldıklarında, bu ülkeye ait olduklarını ve kendilerini savunması gereken Irak yönetiminin bir parçası olduklarını hatırlıyorlar”  dedi.
Şii olan Askeri, Maliki’yi sık sık sert biçimde eleştiren Sünni Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’nin, Irak hükümetine danışmadan krizi önlemek için Türkiye’ye gitmesini de eleştirdi.

* * *

Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Irak’taki askeri müdahalenin Irak halkına karşı bir harekata dönüştüğünü belirterek ABD’nin Irak’tan çekilme konusunda kesin bir takvim açıklamasını istedi.
İngiltere’nin Irak’tan tamamen çekilmekte olduğunu da hatırlamak gerekir.
AA’nın haberine göre İtalyan La Repubblica gazetesi, “Türkiye, ABD’ye meydan okuyor; Irak’a girmeye hazırız” diye manşet attı. Gazetede,  “Beyaz Saray’da kâbuslar”  başlığıyla yayımlanan başyazıda da,  “ABD yönetiminin, tek demokrat Müslüman ülke ve Batı’nın müttefiki Türkiye ile korkunç bir krizin eşiğinde olduğu”  görüşü savunularak şöyle denildi:  “Washington, dolayısıyla Batı, kabileler, ayetullahlar ve şeyhlere terk ederek yitirdiği Irak’ın ardından, NATO üslerinde kısıtlamaya gidebileceğini belirten Türkiye’yi de kaybetme riskiyle karşı karşıya
bulunuyor.”
ABD, Türkiye’nin müdahalesini istemiyor, çünkü Irak’ın kuzeyinde oluşturduğu devletçik, bundan büyük zarar görecek.
Dolayısıyla Kerkük petrollerini sağlama almak isteyen ABD ve bu petrolleri Kerkük’ten Yumurtalık yerine Hayfa’ya taşımak isteyen İsrail’in hesapları bozulacak. Türk müdahalesi Şii ve Sünnilerin elini güçlendireceği gibi direnişçilere de psikolojik üstünlük sağlayacak. ABD, Irak’ta bütün çıkarlarını kaybedebilir. Türk müdahalesini bu sebeple istemiyorlar.

* * *


Tezkere geçtikten sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri uygun zamanlama ile gereğini yapacaktır. Hükümetin, Irak’ın Sünni Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’ye ne söz verdiğini bilmiyoruz ama bu saatten sonra TSK’yı durdurma şansları yoktur.

 

Referandumda  ne yapacağız?
Referandum konusu tam bir çocuk oyuncağına döndü. AKP, MHP ve DTP, oylama başladıktan sonra geçici iki maddeyi metinden çıkardı. Hukuk tarihinde görülmemiş bir skandala imza attılar. CHP, bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne götürüp götürmemeyi tartışıyor. Güya, evet dersek Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine, 5+5yöntemiyle bir kişinin iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilmesine, milletvekili seçimlerinin dört senede bir yapılmasına ve TBMM’deki her türlü oylamada toplantı yeter sayısının 184 olarak kabulüne evet demiş olacağız. Birine evet, diğerine hayır deme şansı da yok!
Geçici maddeler oylama başladıktan sonra değiştirilmeseydi evet oyu kullanılabilirdi. O takdirde 11’iinci Cumhurbaşkanı, halk oyuyla yeniden seçilecekti. Şimdi ise böyle bir ihtimal kalmadı.
Yüksek Seçim Kurulu, rezalete ses çıkarmadı ve oylamanın yapılabileceğini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı böylece işlenen hukuk cinayetine asli fail olarak katılmış oldu. Bu durumda hukuk dışı bir oylamaya katılmış olacağız. AKP ise evet oyu verilmesini istiyor ama vatandaş referandumda neye evet veya hayır diyeceğini pek bilmiyor! Ben oylamaya katılmayacağım.
Bakalım bu rezaletin içinden nasıl çıkacaklar!

Yazarın Diğer Yazıları