ABD şantajları ve Erdoğan'ın çıkışı...

ABD şantajları ve Erdoğan'ın çıkışı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerikan CBS kanalına önemli açıklamalar yaptı ve ABD ile ilişkilerde Türkiye''nin tutumunu net bir şekilde bildirdi:

Erdoğan, Afganistan konusunda "Bize en sonunda havalimanının korunması teklifi geldiğinde Brüksel''de Sayın Biden''la bunları konuştuk. Bizim böyle bir görevi üstlenebileceğimizi kendilerine söylediğimde, ''Üç şeyi de isteriz'' dedim. Bunun birisi lojistik destek. Lojistik destekten talebimiz, idari ve malidir. Bir diğer adım da özellikle şu an ellerinde bulunan silah, mühimmat vesaire bunların Türkiye''ye devridir ama öyle şeyler oldu ki tam aksine Karzai Havalimanı''ndaki tüm silahların mühimmatların, araçların hepsi Taliban''a verildi. Şu anda da Taliban orada Amerika''nın silahlarıyla hareket ediyor. Bu gerçekleri de tabii görmek gerekir." dedi.

Erdoğan, "Bundan sonra ülkemize hâlâ Afgan mülteci almaya gücümüz yetmez. Açık söylüyorum, bizim kapımız yolgeçen hanı değildir." diye konuştu. Buradaki "hâlâ" kelimesi, mülteci konusunun da Biden ile görüşüldüğünü gösteriyor!

Biden, Erdoğan''a randevu verseydi ve biraz daha Afgan mülteci almasını rica etseydi, acaba olaylar nasıl gelişirdi?

***

Erdoğan, ABD''nin Suriye''de terör örgütlerine destek vermesi konusunda da çok net konuştu:

"Fakat biz bazı şeylere de alıştık. Aynı şekilde Türkiye''ye saldıran terör örgütleri de maalesef Amerika''dan çok ciddi silah, mühimmat desteği aldı. Bu, geçmiş hükümette de aynı şekilde oldu, şu anda da aynı şekilde oluyor. Öncelikle PKK/YPG/PYD terör örgütlerine bu tür silah desteklerinin verilmemesi gerekir.

Bunu Sayın Trump döneminde de Trump''ın kendisine de ifade etmiştim. Şu anda da yine aynı şekilde tırlarca silah, mühimmat vesaire bölgeye geliyor. Bunların hepsini biz kendilerine istihbarat örgütümüz vasıtasıyla da ifade ettik, ifade ediyoruz.

Çünkü bazı gerçekler var. Amerika NATO ülkesidir. Biz aynı şekilde NATO ülkesiyiz. NATO''da dayanışma içerisinde olmamız gerekirken terör örgütleri buralardan bu tür destekleri almamalı. Bunu da söylemek durumundayız." dedi.

Hani, İtalyan Carabinieri komutanı Roberto Jucci, 1989''da, Yarbay Osman Özbek''e "Bizdeki verilere göre PKK bir ABD projesidir. Türkiye, İtalya gibi bir NATO üyesi olduğuna göre bu sorunu NATO üyesi ABD ile görüşerek çözebilir. Örgütün arkasında ABD olduğu gerçeğini yok saydığınız sürece terörü bitiremezsiniz…" demişti ya Erdoğan da aynı şeyleri söylemiş oldu.

***

Erdoğan, "Türkiye''nin S-400 alımı karşısında ABD''nin tutumu" sorulduğunda da "Ona karışamaz. Siz bana Patriot vermezseniz, savunma noktasında benim bir başka ülkeden alacağım herhangi bir savunma sistemine müdahale edemezsiniz" diye cevap verdi.

Ve Erdoğan, "Orta Doğu''da ne yapacağımızın kararını biz veririz. Amerika, bölgedeki PKK, PYD, YPG gibi terör örgütleriyle beraber mi hareket edecek yoksa NATO''da beraber olduğu dostuyla, Türkiye''yle mi beraber mi hareket edecek? Bunun kararını vermesi lazım" diye ABD''nin PKK/PYD/YPG terör örgütlerine desteğini tekrar hatırlatma ihtiyacı hissetti.

***

Erdoğan''ın tavrı doğrudur, desteklenmelidir. Sorun şu ki Erdoğan, ABD''nin siyasi şantajı altındadır. Halkbank davası ve bağlantılı olarak Kongre''deki "mal varlığı soruşturması" her an ısıtılabilir. Binali Yıldırım ve oğlu ile ilgili benzer iddiaları da kullanılabilirler.

Erdoğan, "Oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem" dediğine göre karşı tedbir geliştirmeye çalışıyor.

Gerçi Türkiye, ABD şantajlarının altından da kalkar ama "Erdoğan ile mi Erdoğan''sız mı?" şimdiki soru budur.

Yazarın Diğer Yazıları