ABD’nin Trabzon Limanı sevdası!

21 Şubat 2013 günü Trabzon’dan İbrahim Çoruh imzalı bir mektup aldım. Çoruh mektubunda, “Babadan kalma araziye ev yaptırırken alçı sıva için anlaştığım usta sözleştiğimiz tarihte gelmedi. Kendisini aradığımda cevabı beni şok etti. Usta, ’Şu anda ... Otel’de çalışıyorum. Şubat ayı sonuna kadar oradayım. Size ancak Mart ayında gelebilirim’dedi. Ankara’ya döneceğimi, bir ara vakit ayırmasını rica ettiğimde, ’Abi, imkânı yok. Beni çok sıkıştırıyorlar, 2 bin Amerikalı gelip burada iki yıl kalacakmış. Oteli bir an önce hazır etmek istiyorlar’ dedi. Bunun doğruluk derecesini araştırır mısınız?”  diyordu. 

 


***

 


24 Şubat’ta Trabzon’a Milli Anayasa paneli için gittiğimde, konuyu gazeteci arkadaşlarıma sordum. Bir gazeteci dostum, Usta Otel’de 200’e yakın Amerikalı’nın kaldığını söyledi. Konuyu, bütün yönleriyle araştırmaya çalışırken Trabzon’un Günebakış gazetesi, 12 Mart 2013 tarihinde  “NATO, Trabzon’da otel kapattı”  başlıklı bir haber yayınladı.
Haberde,  “NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in 2015 yılı içinde Afganistan’daki tüm askeri birliklerin çekileceğini açıklamasından sonra Trabzon lojistik üs haline geldi. 3 yıl sürecek taşınma ihalesini üstlenen Almanya, aktarma noktası olarak Trabzon’u seçerken, Usta Otel’i 28 aylığına kiraladı” deniliyordu.
Haberde, şu bilgiler veriliyordu:
 “Alman yetkililer Afganistan’dan çıkışın başladığını, Trabzon’a yığınak yapılacağını kaydetti. Avrupa ülkeleri hava sahası üzerinden askeri malzeme taşınmasının yasak olması sebebiyle kargo uçaklarının Trabzon Havaalanı’na ineceği ve Trabzon Limanı üzerinden de Avrupa’ya sevkiyat gerçekleşeceği belirtildi.
Öte yandan Usta Park Otel’in sahibi Hüseyin Usta, otellerinde halen 30 NATO askerinin konakladığını söyledi. Usta, ’15 Nisan 2013 tarihine kadar bu sayının 195’i bulmasını bekliyoruz’dedi.”

 


***

 


Bu haberle birlikte, BDP’nin Karadeniz gezisinden önce, Amerikan heyetlerinin Trabzon ve Samsun’da ne aradıkları biraz anlaşıldı galiba! Ancak, Hükümet, yine Meclis kararı olmadan, Trabzon’a yabancı askerleri getirerek Anayasa suçu işlemiş oldu! Bilindiği gibi ABD, Irak işgali öncesinde de Trabzon ve Samsun limanlarını istemişti. Şimdi o emellerine kısmen ulaştılar. Bu daha başlangıç..

 


Ve bir mektup: “Köylüyü haraca bağladılar”

 

 “Arslan bey, ortada ABD-AB-sıcak para destekli suni bir yapı ve bu yapının devam etmesini sağlamaya çalışan bir irade var.
Bu irade, öncelikli olarak, Türkiye ve Türk kavramlarını tartıştırarak milli devleti yok etmeye, diğer taraftan da Kürdistan kavramını halkın kafasına yerleştirmeye çalışıyor.
Bu arada Silivri-Hasdal faşizmi olanca dehşetiyle sürüyor; en son avukatlar jandarmadan dayak yedi.. Böylesi 12 Eylül’de bile olmadı. Yunanistan’da hiçbir şekilde Yunan ve Yunanlılığı tartışmaya açamazsınız; açarsanız sopayı yersiniz, hatta linç edilirsiniz.
Bu arada inşaat, AVM, turizm ve restoran-cafe zincirleri haricinde hiçbir şey üretemeyen balon ekonomi uğruna Türkiye satılıyor. Antalya’da iki göz ev birkaç dönüm tarladan başka bir şeyleri olmayan insanlardan devlet 2B arazisi adı altında yüzbinlerce, hatta milyonlarca lira talep ediyor, sırf bu balon ekonominin çarkları bir miktar daha dönsün diye...
Milletin efendisi köylüyü haraca bağladılar. O insanlar, 2B tapusu için bankalara borçlanacak, devlet de buradan sağladığı finansmanla bu malum zevatın döndürdüğü suni ekonomik yapıyı fonlayacak.  Bu işin sonu ‘kelle vergisi’ne doğru gidiyor.. Ödemeyen, karşı çıkma potansiyeli olanlar da zindanı boyluyor. Yeni Kurtuluş Savaşı kapıda, ancak o zaman millet düşmanını biliyordu; şimdi ise kazığı yedikçe anlayacak, anlaması için de zamana ihtiyacı var.”
Hasan Çakıroğlu

Yazarın Diğer Yazıları