JP Morgan Bakan Nebati'nin gözlerindeki ışıltıyı söndürecek haberi verdi

JP Morgan Bakan Nebati'nin gözlerindeki ışıltıyı söndürecek haberi verdi
JP Morgan, enflasyon yükselmeye devam ettikçe reel politika faizinin daha da negatifleşeceğine vurgu yaparken yılın kalan bölümünde enflasyonun yüksek kalmasının beklendiğini açıkladı.

ABD’nin yatırım bankası olan JP Morgan, enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

JP Morgan, Türkiye''de enflasyonun sürpriz şekilde aylık %2,4 artışla marjinal olarak aşağı yönlü olduğunu belirtirken küresel fiyatlardaki düşüşün yerel enerji fiyatlarında aylık düşüşe sebep olduğunu açıkladı. Açıklamalarının devamında geri kalan tüm alt kategorilerde fiyat baskıları gözlendiğini aktardı.

Foreks’in haberine göre; Aşırı gevşek para politikası, devam eden liranın zayıflaması ve politika güvenirliğinin zayıflaması göz önüne alındığında fiyat baskılarının güçlenmeye devam etmesinin şaşırtıcı olmadığını belirten JP Morgan, yılın kalan bölümünde enflasyonun yüksek kalmasının beklendiğini ifade etti.

JP Morgan yıl sonu için %63,1 enflasyon beklentilerini korurken, son yıllarda olduğu gibi tahmin risklerinin yukarı yönlü olduğuna işaret etti ve enflasyon yükselmeye devam ettikçe reel politika faizinin daha da negatifleşeceğine vurgu yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, A Haber’de konuk olduğu programda enflasyona ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

“BİZİ ENFLASYONLA MÜCADELEDE BİRAZ YAVAŞLATIYOR”

En büyük problemin petrol olduğuna dikkat çeken Nebati, emtia ve petrolün yüksek olmasının enflasyonla mücadelede yavaşlattığını söyledi. Açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biz büyümeden taviz vermiyoruz. Bundan taviz vermediğimiz için enflasyon biraz zaman alır. Emtia, petrol fiyatları çok yükseldi. 2021’de her şey yeşilken sarıya (yani kötüye) gitmeye başladı. Emtia, petrol piyataları şuanda gevşemeye başladı. Bizim en büyük problemimiz petrol. Dolayısıyla, emtia ve petrolün yüksek olması bizi enflasyonla mücadelede biraz yavaşlatıyor. Biz şuanda enflasyonla ilgili çok önemli adımlar atıyoruz. Bu piyasaya da yansıyor. Aralık ayından sonra bir sorunla karşılaşmazsak ocak ve şubat ayında enflasyon belirli bir seviyeye düşmüş olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıklamıştı.

ENAG enflasyonu yüzde 176 olarak açıklamıştı. TÜİK verilerine göre, enflasyon temmuz ayında TÜFE''de yüzde 2,37 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 79,60''a yükseldi.

İlgili Haberler