Yağları cayır cayır yakıyor. Süper etkili yiyeceğin tadına herkes bayılıyor

Yağları cayır cayır yakıyor. Süper etkili yiyeceğin tadına herkes bayılıyor
Acai meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Bu meyve özellikle de yağların yakılmasına yardımcı oluyor. Acai meyvesiyle ilgili tüm detaylar haberimizde…

Ana vatanı Güney Amerika olan acai üzümü, besin değeri ve sağlık üzerindeki faydaları sayesinde tüm dünyada “süper besin” olarak tanınıyor. Brezilya halkının severek tükettiği acai üzümü faydaları sayesinde tüm dünyada alıcı buluyor.

ACAİ ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI

-Acai üzümü yağ oranı yüksek ve şeker oranı düşüktür. Bu yüzden kilo aldırmaz ve kilo vermeye yardımcıdır. 70 kaloridir.

-Acai üzümü, yaban mersini, kızılcık gibi antioksidan bakımından zengin diğer meyvelere göre daha yüksek oranda antioksidan sağlar.

-Kolesterolü düşürür

-Kalp hastalığı ve diyabete karşı korur

-Kanser önleyici etkiye sahiptir

-Acai üzümü İçerisindeki birçok bitki bileşiği yaşa bağlı beyin hasarını önleyebilir. Birçok çalışma, laboratuvar farelerinde böyle bir koruyucu etki göstermiştir. Bir çalışmada, açai meyvesi yaşlanan farelerde hafızayı geliştirmeye yardımcı oldu.

-Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler

-Bilişsel işlevleri geliştirir

-Hücresel sağlığı iyileştirir

-Enerjiyi artırır

-Cildi nemlendirir

-Saçı güçlendirir

ACAİ ÜZÜMÜ NEDİR?

Acai üzümü, Brezilya’nın ünlü Amazon Yağmur Ormanları’ndaki acai palmiyesi ağaçlarında yetişiyor.

2,5 cm çapında yuvarlak bir meyve olan acai üzümü koyu mor renklidir.

Görüntüsü itibariyle yaban mersinine benzediğini söyleyebiliriz. Berry olarak bilinse de, teknik olarak berry sınıfına girebilecek yumuşaklıkta değildir. Çekirdekli, sert bir meyvedir.

NASIL TÜKETİLİR?

Yenilebilmesi için öncelikle dışının tamamen ıslatılması, ardından ezilmesi ve lapa haline getirilmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında, bildiğimiz ve hemen her gün tükettiğimiz meyvelerden biraz farklıdır.

Brezilya halkı tarafından çok sevilen ve bolca tüketilen bu meyve, genellikle yemekle birlikte yenir.

Tadı genel olarak böğürtlen ve şekersiz çikolataya benzetilir.

Taze acai üzümleri kısa süre içinde tüketilmelidir aksi takdirde hızlı bir şekilde çürür. Bu nedenle taze acai üzümleri preslenmiş meyve suyu, meyve püresi, kurutulmuş toz ve tablet şeklinde satılırlar.

Meyve suyu şeklindeki acai üzümü antioksidan bakımından zengindir, lif oranı düşüktür, şeker oranı ise fazladır.

ACAİ ÜZÜMÜ YABAN MERSİNİ MİDİR?

Acai üzümü ve yaban mersini besin değerleri ve yetiştirildikleri bölgeler açısından birbirinden farklı özelliklere sahip iki ayrı meyvedir.

Dolayısıyla acai üzümünün yaban mersini olduğunu söylemek mümkün değildir.

Görüntü itibariyle her iki meyve birbirine benzer. Acai üzümü yaban mersini ile aynı renktedir. Ancak acai üzümünün ana vatanı Güney Amerika iken, yaban mersini en çok Kuzey Amerika’da yetiştiriliyor.

Ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde yaban mersini yetiştiriciliği yapılıyor.

Yaban mersini günümüzde birçok markette kolaylıkla bulunabiliyorken acai üzümünü bulmak biraz daha zor olabiliyor.

Yaban mersini alındıktan sonra hemen yıkanıp taze meyve olarak yenebilir.

Raf ömrü acai üzümüne kıyasla daha uzundur. Oysa acai üzümünün raf ömrü kısadır ve ıslatılıp lapa haline getirildikten sonra tüketilir.

Antioksidan bakımından bir kıyaslama yapmamız gerekirse; acai üzümü yaban mersininde 3 kat daha fazla antioksidan içerir.

İlgili Haberler