Binali Yıldırım istifa edecek mi?

Binali Yıldırım istifa edecek mi?
Binali Yıldırım'ın, adının resmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığı için açıklanmasının ardından istifa tartışmaları tekrar gündeme geldi. Peki yasalar ne diyor, Binali Yıldırım istifa edecek mi?

Erdem AVŞAR / Yeniçağ

AKP'nin İstanbul belediye başkan adayları, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törende açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi için uzun zamandır adı geçen TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın adaylığı da kesinleşmiş oldu. Böylelikle Yıldırım'ın adının adaylık ile anıldığı ilk dönemde ortaya atılan 'İstifa etmeli' tartışmaları da tekrar gündeme geldi.

Adayların açıklanmasının ardından konuya ilişkin ilk açıklama CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'den geldi. Özel, Yıldırım'ın istifa etmesi gerektiğini vurgularken, parti olarak Yıldırım'ın Meclis'te grup yönetmemesi için yasal bütün yollara başvuracaklarını söyledi.

ANAYASA NE DİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Yıldırım'ın aday olması durumunda görevinden istifa etmesine gerek olmadığını söylese de Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda söz konusu durumda ne yapılması gerektiği yeterince açık bir şekilde yer alıyor.

Anayasa'nın 94. Maddesi'nin B bendine yer alan açıklama şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturum yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar."

İşte ilgili maddenin tam metni:

İlgili Haberler