Erdoğan'ın Putin ile oynayacağı "Dağ Satrancı!"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 13 Mayıs’ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmek üzere Bakü’ye, 16 Mayıs’ta da Rusya Federasyonu Başbakanı Viladimir Putin ile görüşmek üzere Soçi’ye gideceği açıklandı.
İsabet olur. Çünkü Ermenistan’ı Türkiye’ye karşı sadece ABD kullanmıyor. Rusya da Türkiye’nin Türk Dünyası ile karayolu irtibatı kurmaması, Nabucco projesinin önlenmesi ve Azerbaycan’a diz çöktürülmesi ve ABD’nin Kafkasya’ya sokulmaması için elinden gelen gayreti esirgemiyor!

* * *

The Economist dergisi de konuyla ilgili Ermenistan çıkışlı yorumunda  “Dağ satrancı”  başlığını kullandı:  “Güney Kafkasya’da yüksek bahisli bir satranç oyunu oynanıyor. Oyuncular ABD, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye.”
Dergi durumu şöyle ifade ediyor: 
 “Türkiye-Ermenistan anlaşmasının önünü tıkayacak en büyük engel Azerbaycan olabilir. Azerbaycan, rotasını Rusya’ya döndürme ve Türkiye’ye sattığı doğalgazın fiyatını artırma tehdidinde bulunuyor.
İşleri asıl bozacak taraf Rusya olabilir. Ermenistan, NATO üyesi Türkiye ile sınırı olup topraklarında Rus askerleri ve bir Rus üssü bulunan tek ülke. Türkiye ile barış sağlanması, Ermenistan’ın yönünü Batıya çevireceğinden, Rusların bu ülkeden çekilmesine yol açabilir. Yapılacak bir pazarlıkla, Rus barış gücüne Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlayan koridoru koruma görevi verilebilir. Diğer yandan, Rusya’nın da Azerbaycan’a daha fazla doğalgaz alabilmek için baskı yaptığı söyleniyor. Rusya’nın istediğini alması, Orta Asya ve Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Nabucco boru hattı projesini rafa kaldırır ve Avrupa’yı enerji ihtiyacını karşılama açısından Rusya’ya daha da bağımlı hale getirir.”
Azerbaycan’ın Yeni Müsavat gazetesi ise The Economist’in  “Dağ Satrancı”  başlıklı yazısını yorumlarken,  “Erdoğan’ın, Putin’den, Dağlık Karabağ ihtilafının çözümlenmesi için Ermenistan’a baskı yapmasını rica etmesi bekleniyor” diye yazdı.

* * *


Azerbaycan Milli İlimler Akademisi tarihçilerinden Nazım Mustafa ise Yeniçağ’a yaptığı açıklamada, Ermenistan sınırını açmaya hazırlanan Türkiye’nin Karabağ meselesini tam olarak idrak edemediğini belirterek “Karabağ meselesi denildiğinde akla ilk gelen Hocalı soykırımı oluyor. Ancak Ermeniler, Hocalı gibi yaklaşık bin köyde daha aynı soykırımı gerçekleştirdi. Bunlar konuşulmuyor ve dile getirilmiyor”  dedi. Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla hem ABD hem de Batı ülkeleri tarafından baskı altına alınmaya çalışıldığını hatırlatan Mustafa,  “Uydurma iddialara karşı Azerbaycan ve Türkiye’nin devletler düzeyinde bir işbirliğine girmesi ve Hıristiyan Dünya Birliği’nin asılsız Ermeni iddialarına karşı, ortak tarih komisyonu kurmaları şart” önerisini yaptı. 
Nazım Mustafa,  “Ermeniler Türkiye’den toplam 50 milyar dolar tazminat talep edecek. Bu Ermenistan’ın devlet politikası oldu ve asla değişmeyecek. Sınır açıldıktan sonra bu gündeme gelecek” dedi.

* * *


Apaçık görülüyor ki ABD, Avrupa ve Rusya, Ermeni iddialarını, enerji kaynaklarına dönük emellerini gerçekleştirmek için bir baskı unsuru olarak kullanıyor. Yoksa Ermenistan hiçbirinin umurunda bile değil! Ermenistan ve Diaspora, enerji kaynakları satrancında piyon olarak kullanılıyorlar!
Ermeni aydınları durumun farkındadır ancak gerçekleri söyleyenler Rusya güdümlü Ermenistan yönetimi ve ABD güdümlü Diaspora tarafından hain ilan edilmek tehlikesi ile karşı karşıya.
Mesele bu yüzden düğümleniyor.

Yazarın Diğer Yazıları