Eyvah! Korona hortladı maskeli günler başlıyor. Mehmet Ceyhan "Türkiye'ye girmemesi mümkün değil"

Eyvah! Korona hortladı maskeli günler başlıyor. Mehmet Ceyhan "Türkiye'ye girmemesi mümkün değil"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Turizm sezonundan sonra Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olan Eris varyantının Türkiye’ye de sıçraması kaçınılmaz" derken, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz "Hastalığı olanlar için maske sezonu başladı" dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, maskeli günlere geri dönebiliriz. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre turizm sezonundan sonra Eris varyantı Türkiye’ye de sıçradı. Ceyhan, “Türkiye’de de muhtemelen var. Türkiye’ye gelen turistleri düşünürsek, Türkiye’ye girmemesi mümkün değil” dedi. Uzman isim belirtileri sıralayarak uyarılarda bulundu.

EG.5, diğer bir adıyla Eris, dünya çapında birçok kişinin ölümüne neden olan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak biliniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, başta İngiltere, ABD’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde vaka sayılarında artışa neden olan Eris varyantının henüz Türkiye’de tespit edilmediğini açıklamıştı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre ise turizm sezonundan sonra Eris varyantının Türkiye’ye de sıçraması kaçınılmaz.

"3 FİRMA AŞI ÜRETİYOR"

“Şu an ki test kriterlerimizle korona virüs yakalamamız çok zor” diyen Ceyhan, “Test kriterleri koronavirüsün çok ağır seyrettiği dönemde hazırlandı. Vakalar Omicron çıktığından beri genellikle daha az seyrediyor. Böyle olunca test kriterlerine uymuyor. Ancak insanlar kendi paralarıyla laboratuvarlarda test yaptırırsa var mı, yok mu belli oluyor. Bize gelen vakalarda hafif de olsa bir artışın olduğunu görüyoruz. Biz test yaptırdığımız zaman yüksek oranda pozitif çıkıyor” dedi.

Eris varyantına ilişkin Türkiye’de analiz yapılmadığını belirten Ceyhan, “Türkiye’de de muhtemelen var. Türkiye’ye gelen turistleri düşünürsek, Türkiye’ye girmemesi mümkün değil” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut aşıların koruyuculuk olup olmadığına ilişkin de şunları söyledi:
“DSÖ gibi öneri veren kurumlar, aşıları tam olan kişilere yeni bir aşı önerisinde bulunmadı. Batı’da bilim insanları yavaş yavaş son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşı öneriyor. Üç firma yeni varyant aşısı üretmeye başladı. İki ay içerisinde hazır hale geleceğini söylüyorlar. Temin ederseniz onun yapılması daha uygun. Kovid ortadan kalkıncaya kadar her yıl bir kez aşının tekrarlanması lazım. Risk grubundakilere son aşılarının üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşılanmasını öneriyoruz.”

YENİ VARYANTIN BELİRTİLERİ

Hastanelere yatan vaka sayısında artış olduğuna dikkati çeken Ceyhan, şunları kaydetti:

“Eris genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik burun akıntısı gibi belirtileri var. En belirgin özelliği ise koku alma kontrolünün bozulması. Eris sağlıklı insanlarda hafif seyrettiği için pandeminin başındaki ağır önlemlere gerek yok. Artık hastalık geçirerek veya aşıyla toplumda kısmi bir bağışıklık oluştu. Varyantın, eski hızla yayılmasını bekleyemeyiz. Ancak sağlıklı insanlar da böyle hafif bir tablo ile seyrederken risk gruplarında yaşlılar da ve kronik rahatsızlığı olanlar da daha ağır seyrediyor. Ve hastaneye yatışlara neden oluyor.”

"MASKE SEZONU BAŞLADI"

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hast. ve Kl. Mikrbyl. Anabilim Dalı Öğretim Üyesi; Türk Klinik Mikrbyl. ve İnfeksiyon Hast. (KLİMİK) Derneği Başkanı Serap Şimşek Yavuz sosyal medya hesabından Eris varyantıyla ilgili paylaşım yaptı.

Yavuz "Günaydın,SARS-CoV-2 yeni bir dalgayla karşınızda, muhtemelen EG.5 kaynaklı, ama kombo flipli suşlara da dikkat! Bizde aşı yok şu anda, yani 65 yaş, bağışıklığı baskılanmış veya 3 ek hastalığı olanlar için toplu taşıma, okul, hastane, sinema gibi kalabalıklarda maske sezonu başladı."

yavuz.jpg

mehmet.jpg

maske.jpg

ceyhan.jpg

serap-2.jpg

serap-1.jpg

İlgili Haberler