Fatih Portakal Turcovac'taki büyük eksikliği açıkladı! Fahrettin Koca'yı terletecek açıklama

Fatih Portakal Turcovac'taki büyük eksikliği açıkladı! Fahrettin Koca'yı terletecek açıklama
Ünlü gazeteci Fatih Portakal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "İlk baştaki hatayı yapmayın; dürüst ve şeffaf olun" çağrısında bulunarak Turcovac aşısındaki eksikliği açıkladı.

Gazeteci Fatih Portakal, acil kullanım onayı alan ve Urfa’daki bir laboratuvarda seri üretimine başlanan yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’a ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

FATİH PORTAKAL''DAN FAHRETTİN KOCA''YA: DÜRÜST VE ŞEFFAF OLUN

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yerli aşı Turkovak sevk edilmeye başlandi. Bunlar insana uygulanacak. Türk Tabipleri Birliği araştırma verilerinin açıklanmasını istiyor." diyen Fatih Portakal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca''ya "İlk baştaki hatayı yapmayın; dürüst ve şeffaf olun. Kaygıları gidermek için verileri mutlaka paylaşın. Vebal altında kalmayın" çağrısında bulundu.

TURKOVAC İÇİN ACİL KULLANIM ONAYI VERİLMİŞTİ

Acil kullanım onayı alan ve Urfa’daki bir laboratuvarda seri üretimine başlanan yerli Kovid-19 aşısı Turkovac’ın ilk sevkiyatı dün yapıldı. Urfa’da üretilen ilk 150 bin doz aşı, Ankara’da bulunan Halk Sağlığı Merkezlerine ait depolara gönderildi.

Turkovac, 24 yıl sonra geliştirilen ilk yerli aşı olma özelliği taşıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin kendi aşısını üretmesinin hem Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek hem de gelecekteki pandemi ve biyolojik tehditlere karşı önlem almak için yaşamsal önemde olduğunu vurguluyor. Buna karşın inaktive virüs aşısı olan Turkovac’la ilgili bilimsel bilgi ve verilerin Sağlık Bakanlığı tarafından yeterli düzeyde paylaşılmaması, yerli aşıyla ilgili bazı soru işaretlerine neden oluyor.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ: YETERLİ BİLGİ VE VERİ PAYLAŞILMADI

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) dün yapılan açıklamada da bu duruma dikkat çekildi. 

Açıklamada, "Aşı çalışmalarının yoğun emek gerektiren bir süreç olduğunu biliyor ve sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm emek verenlere çok teşekkür ediyoruz. Ancak başta Turkovac olmak üzere halen ülkemizde sürdürülen aşı araştırmalarının devam eden ya da tamamlanan aşamaları hakkında yeterli bilimsel bilgi ve veri Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılmadı" dendi.

FAZ 3 ÇALIŞMALARI BİLİMSEL ORTAMDA DEĞERLENDİRİLSİN

Bu nedenle Turkovac için Acil Kullanım Onayı verilmesinin bilimsel çekincelere yol açtığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bilimsel çalışma sonuçları yayımlanmayan ve bilimsel ortamlarda tartışılmamış bir aşının güvenli ve etkili sayıldığına dair bakanlık açıklamaları, maalesef var olan aşı tereddüdünü daha da artıracaktır. Türkiye’de üretilen bir aşının sadece ülkemizde değil, dünyada da pandemiyi kontrol altına alma ihtimali, sevinçle karşılayacağımız bir durumdur. Ancak bunu yapmak için henüz uluslararası bilimsel hakemli bir dergide yer almayan faz 3 çalışmalarının bilimsel ortamlarda değerlendirilmesi, ardından fazların sonuçları ve bilimsel verilerinin paylaşılması gerekmektedir. Tüm bu sürecin ardından Acil Kullanım Onayı alınmalıdır."

ÇALIŞMA SONUÇLARINI AÇIKLAYIN

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı “kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu yerine getirmeye, aşı kararsızlığına ve aşı karşıtlarının yanıltıcı söylemlerine yol açabilecek olumsuz durumlardan kaçınmaya, zaman yitirmeden çalışma sonuçlarını tüm ülke ile paylaşmaya” çağırdı.

İlgili Haberler