Güleriz Trump'ın ağlanacak haline!

ABD Başkanı Trump BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında "İki yıldan kısa bir sürede yönetimim, ülkemizin tarihindeki hemen hemen tüm yönetimlerden daha çok şey başardı" deyince salondaki dünya liderleri hep birlikte gülmeye başladı.

Amerikan tarihinde yapılanlar ortada! İki yıldır yapılanları da bütün dünya görüyor... Dolayısıyla böyle bir söze gülünür elbette.

Gülünür de sözü söyleyen kişi, 700 milyar dolar bütçesi olan bir orduyu yönetiyor ve nükleer silahların şifresini de çantasında taşıyorsa iş değişir.

***

Guardian'dan Michael H Fuchs, "Evet Trump'ın sözleri komiktir ama eğer gülmeseydik ağlardık" diye yazdı.

Hani "Güleriz ağlanacak halimize" der gibi...

Fuchs, şu tespitlerde bulundu:

"Trump, 'Orta Doğu'da yeni yaklaşımın tarihi bir değişim yarattığını' iddia etti. ABD'nin Körfez ülkeleri, Ürdün ve Mısır ile stratejik bir ittifak kurmak için çalıştığını açıkladı. Birkaç dakika sonra, rotayı tersine çevirdi ve 'dünyanın geri kalanını parçalamak' için Körfez ülkelerinin kilit üyeler olduğu OPEC'le nasıl mücadele edeceğini, İran'ı nasıl tecrit edeceğini anlattı. Trump bölgesel bir Sünni-Şii çatışmasını körüklüyor.

Trump Amerika'nın kapılarını mültecilere kapatıyor: ABD sınırını geçerken çocukları anne babalarından alıyor. ABD'nin insani yardımlarını azaltıyor veya kesiyor. Trump, Yemen'de vahşice büyük bir insanlık felaketi yaratan Suudi Arabistan diktatörlüğünü, demokratik kurumlarını etkisizleştiren Polonya'yı ve Batı Şeria'yı işgal eden İsrail'i övdü. Trump'ın inşa etmek istediği dünya vizyonu bu kadar karanlıktır."

***

Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki "adalet" ve "dünya beşten büyüktür" temalı konuşması ise mükemmeldi.

Fakat Erdoğan da 14 Ağustos 2016'da "İçeride ve dışarıda önümüze çıkan, çıkartılan tüm engellerin üstesinden birer birer gelerek ülkemizi her alanda cumhuriyet tarihinin tamamında yapılanları daha geride bırakan bütün o hizmetlerle, yatırımlarla, eserlerle donattık" demişti!

Yine 4 Mart 2018'de "AK Parti, demokrasiden ekonomiye her alanda ülkemizde Cumhuriyet tarihinin tamamında yapıların kat be kat üzerinde hizmetler gerçekleştirmiştir." diye mesaj yayınlamıştı. 

Fakat hiç değilse, BM Genel Kurulu'nda bu iddialarını tekrarlayıp Trump'ın konumuna düşmedi!

***

Bu arada, Amerikan basını, Venezuela lideri Maduro'ya saldırmaya devam ediyor. Türkiye'de ise basın, Venezuela'da neler olup bittiğini anlamak için bu ülkeye giderek araştırma yapmak pahalı olduğundan Amerikan basınının yaydığı haberleri tekrarlıyor.

ABD, Venezuela devletini çökertmek için darbe ve suikast dahil her yola başvurdu ama en etkili silahı medya!

Son olarak New York Times, Javier Corrales adlı bir profesörün, "Venezuella krizi, Maduro'nun iktidarda kalmak planının bir parçasıdır" başlıklı yazısını yayınladı.

Corrales, özetle, "Maduro, ekonomik toparlanmayı değil ekonomik felaketi tercih ediyor, çünkü sefalet, sivil toplumu yok ediyor ve bununla birlikte tiranlık için zemin oluşturuyor

Yoksulluk arttıkça, hak kartları dağıttığı yandaşlarına yardım yapmak yoluyla iktidarını koruyor.

Analistler, ülkenin ekonomik çöküşünün bir tasarımın mı yoksa yetersizliğin sonucu mu olduğunu tartışıyor. İkisi de... Aşırıcılık kaos üretir ve kaos yönetimde daha fazla hataya yol açar." diye yazdı.

Venezuela'yı araştırmak gerekir ama "Türkiye'deki ekonomik çöküş, bir tasarımdır: Yeşil kart, yiyecek, giyecek, yakacak verilen ve türban imam hatip söylemleri ile uyutulan kitleler AKP iktidarına bağlandı bu sayede tek adam rejimi oluşturuldu. Bu yüzden ülke yönetiminde ve dış politikada hata üstüne hata yapılıyor" da diyebilirler değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları