Apple'a milyar dolarlık ceza. Kim neden dava açtı?

Apple'a milyar dolarlık ceza. Kim neden dava açtı?
Hollanda Apple'a yüksek ücretlendirme ve tekelcilik yaptığı iddiasıyla 5,5 milyon dolarlık ceza yaptırımı uyguladı.

Daha geçtiğimiz hafta Hollanda zaten halihazırda Apple''a bir dava açmıştı. Apple 55 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Şimdi taraflar tekrar başka bir davayla gündem oldular. 

WebTekno''dan elde edilen bilgilere göre; Hollanda, Apple’ı App Store’dan alışveriş yapan kullanıcılardan ‘fazla ücret almakla’ suçladı ve şirketin bu nedenle piyasa hakimiyeti ve rekabet karşıtı uygulamalarda bulunduğuna hükmetti. Hollanda’daki yeni davanın şikâyetçi tarafı devlete bağlı rekabet kurumu değil, bağımsız bir vakıf olan Tüketici Rekabet İddiaları Vakfı idi.

5,5 milyar dolardan fazla tazminat talep edilebilir:

Vakıf, internet sitesinde paylaştığı açıklamasında Apple kullanıcılarına satın almalarının geri ödemesini talep etmeleri tavsiyesinde bulundu. Söz konusu yüksek ücretin nedenininse Apple’ın App Store üzerinden aldığı ve genelde ‘Apple vergisi’ olarak adlandırılan %15 / %30’luk komisyondu.

Vakıf, komisyonun geliştiricileri kullanıcılar için fiyatları artırmaya ittiğini ifade ederken bunun da iPhone ve iPad sahiplerinin, Apple’ın App Store’daki kötüye kullanım tekelinin bedelini ödediği anlamına geldiğini belirtti. Yeni suçlamanın en vurucu yanıysa elbette değeriydi.

Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre vakıf, davanın Apple’ın App Store üzerinden alışveriş yapan tüm AB iPhone ve iPad kullanıcıları için 5,5 milyar doların üzerinde tazminat talep etmesine yol açacağına inanıyor. Ayrıca vakıf, müşterilerden internet sitesinde App Store’daki ücretlerden Apple’ı sorumlu tutma çabalarına katılmalarını da istiyor.

İlgili Haberler