İçimizdeki İngilizler!

Türkiye’yi resmen ziyaret eden ilk İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, basın toplantısında, İrlanda’nın Drogheda takımının ay-yıldızlı ambleminin nereden geldiğini anlattı.
McAleese, 1 milyon İrlandalının hayatını kaybettiği 1847’deki Büyük Açlık döneminde Osmanlı padişahının içi gıda dolu üç gemisini Drogheda’daki limanlarına ulaştırdığını söyledi.
McAleese, “İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdi. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü eğer Drogheda’yı ziyaret edecek olursanız Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz” dedi.
McAleese, pek çok İrlandalının İngiliz imparatorluğu bayrağı altında Çanakkale’de ANZAK üniformasıyla hayatını kaybettiğini de hatırlattı ve “Bizler buraya bu süreci hatırlamak için geliyoruz ama Atatürk’ün söylediği gibi hatırlamak için geliyoruz. Burada yatan bütün askerlerin hepsi bizim oğullarımızdır, onların hepsinin anısını hatırlamamız ve gündeme getirmemiz gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, savaşa ve savaş kurbanlarına karşı nasıl bir tutum takınmamız gerektiğini hepimize öğretmiştir. Çanakkale Savaşı bizim açımızdan bir dönüm noktası oldu, özgürlüğümüzü kazanmak ve bu bilinci edinmek adına” dedi.
***
Tarihçiler dışında Osmanlı’nın İrlanda’ya yardım ettiğini bilen insanımız pek yoktur. Çünkü, bir iyilik yaptıktan sonra onu unutmak Türk olmanın kodlarından biridir. Fakat, iyiliği unutmayan İrlandalıların 165 yıl sonra kendi Cumhurbaşkanları’nın ağzından teşekkürlerini tekrarlamaları bir kadirşinaslıktır.
Üstelik yardım gemilerinin Belfast veya Dublin gibi limanlara yanaşmasına İngilizlerce izin verilmemiş, gemiler gizlice Droheda Limanı’na girerek yüklerini boşaltmıştı.
Konu bir ara gündeme geldiğinde Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanı Önder Bayır, 19. yüzyılın ortalarında Avrupa’nın başka ülkelerinde de kıtlık yaşandığını belirterek Osmanlı’nın Macaristan, Hollanda, Polonya, Sumatra hatta ABD gibi ülkelere de bu tür yardımlarda bulunduğunu hatırlatmıştı.
***
İrlanda Cumhurbaşkanı’nın sözleri arasında bu yardımlara teşekkür etmesinden daha önemli bir tespit var. O da “Çanakkale Savaşı bizim açımızdan bir dönüm noktası oldu, özgürlüğümüzü kazanmak ve bu bilinci edinmek adına” sözleridir.
Çanakkale’de, yenilmez zannedilen ve  “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” denilen İngiltere, tarihinin en ağır yenilgisine uğramıştı. İşte bu yenilmezliğin kırılması, dolayısıyla İngiliz sömürgesi niteliğindeki ülkelerin başkaldırması Çanakkale ile başlamıştı.
Türk Kurtuluş Savaşı’ndan bir bütün olarak “Mazlum milletlere örnek zafer” diye bahsedilmesinin sebebi de budur.
İşte şimdi Avrupa, Atatürk’ün kurduğu o model devleti kökünden yıkmak istiyor ki sömürü ebediyete kadar devam etsin. Anayasa değişikliklerini bu sebeple destekliyorlar.
Bir ara futbolda, İrlanda ile yapılan maçlar sırasında Türk Milli Takımı’nı eleştirenler için Mustafa Denizli “İçimizdeki İrlandalılar” demişti.
Şimdi İrlanda Cumhurbaşkanı, İrlanda’nın içindeki ay yıldızı gösteriyor.
Aslında, siyasette “İçimizdeki İngilizler” den bahsetmek gerekir. İngiliz Kraliyet ailesine ait bir şirket, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madenlerine kimin sayesinde el attı mesela?

Yazarın Diğer Yazıları