İktidarın gizlediği bilgiye ne denilir?

İktidarın gizlediği bilgiye ne denilir?

Cumhuriyeti ve millî kimliği içine sindirememiş siyasi kadrolar, rejim değişikliği için artık alt yapıyı hazırladıklarını düşünmektedir. Son zamanlarda, yasalara aykırı çıkışlara cüret etmelerinin sebebi budur.

Rejim değişikliği için bir siyasi kadronun iktidar olması yetmez, bu sebeple dış desteğe de ihtiyaç duyarlar. Dışarıdan destek verenler, özellikle ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkeler ile içerideki rejim değişikliği heveslilerinin hedefleri bir yere kadar birbirine paraleldir. O hedef, Türkiye Cumhuriyeti''nin yıkılması ve yerine etnik devletçikler kurulması, sonra bunların çevredeki diğer devletçiklerle birlikte bir federasyon veya konfederasyonda birleştirilmesidir. PKK''nın hedefi de budur.

***

Şimdi içeriden ve dışarıdan bu kadar açık bir saldırı altında olan Türkiye''de "dezenformasyonla mücadele" için denilerek "halkı yanıltıcı bilgi yaymak" diye yeni bir suç ihdas ediliyor.

Gerekçede "Halk arasında endişe, korku yaratmak saikiyle Türkiye''nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli olacak şekilde alenen yaymak suç olarak düzenlenmektedir" deniliyor.

Teklif yasalaşırsa, meselâ Türkiye''deki Suriyelilerin ve Afganların, iktidarın açıkladığı sayının iki katı olduğuna dair haber yapmak, "halkı yanıltıcı bilgi yaymak" kapsamına alınabilir.

Veya iktidarın PKK terör örgütü ile masaya oturduğu haberini yapmak da iktidar bu bilgiyi yalanladığı sürece suç olabilir! Man Adası''nda açılan bir dolarlık hesaplara Türkiye''den para göndermek, sonra bu parayı geri çekmek böylece rüşvet paralarını yıkamakla ilgili haberler de suç sayılabilir!

***

Bu tür bilgiler, gazetecilere genellikle nereden gelir? Devlet bürokrasisinde yapılanların yanlış olduğunu düşünenlerden değil mi? Onlar da adlarının açıklanmasını istemez. Açıklanırsa, başları büyük derde girer...

"Haber" denilen ürün de zaten, çoğu zaman "iktidarların halktan gizlediği bilgi"ye denilir.

Abdullah Gül''ün Suriye''den 50 bin Ermeni''nin Türkiye''ye getirilmesi için emir vermesi ama operasyonun gizli tutulmasını istemesi gibi... Operasyon başladığı sırada bu bilgi haber yapılsaydı ne olurdu? Yeni yasaya göre suç sayılabilir...

Bunun gibi Venezuela ile Türkiye arasında uçaklarla uyuşturucu taşındığını söylemek veya yazmak da "halkı yanıltıcı bilgi" olarak gösterilebilir!

Kısacası iktidarların halktan sakladığı her türlü bilgiyi haber yapmak suç haline getiriliyor?

Oysa halktan gerçekleri saklamak dezenformasyonun ta kendisidir; yanıltıcı bilgi vermektir.

***

Teklif yasalaştığında Dünya Sağlık Örgütü''nün pandemi politikasının, temelinden yanlış olduğunu yazar ve aşılarda grafen oksit bulunduğunu, bunun da kansere ve kalp krizine yol açabileceğini, uzman görüşü olarak yayınlarsanız, kolayca halk sağlığını tehlikeye atmakla suçlanabilirsiniz. Asıl suçu küresel oyunlara alet olan iktidar işlese bile suç sizin üzerinize yıkılabilir!

Gerçi şimdi dünyaca ünlü Associated Press "Uzun COVID, aşılılarda da görülebiliyor" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde "Uzmanlar, aşılamanın uzun COVID olasılığını yüzde 15 gibi ılımlı bir oranda azalttığını söyledi." gibi bilgiler de veriliyor.

Yarın "mRNA aşılarının sayısız zararları ortaya çıktı" diye de araştırmalar çıkabilir...

Veya CIA''nın aşı kampanyalarını küresel çapta genetik veri elde emek için kullandığına dair haberler yoğunlaşabilir... Mesela bazı ülkelere gönderilen aşıların farklı olduğuna dair iddiaları yazarsanız, halkı yanıltıcı bilgi vermekten içeri atılabilirsiniz...

Oysa halktan bilgi saklamak, dezenformasyonun ta kendisidir; yanıltıcı bilgi vermektir.

Tabii medya, Türkiye''de olduğu gibi büyük ölçüde kontrol altına alınabilir ve haber vermek için değil, halkı oyalamak için de kullanılabilir...

Yazarın Diğer Yazıları