Polis ve askerden alınan paha biçilmez kamu arazileri Erdoğan’ı seven inşaatçılara

Polis ve askerden alınan paha biçilmez kamu arazileri Erdoğan’ı seven inşaatçılara
Yeniçağ Gazetesi "En güzel arsaların özel müteahhitleri" başlığı ile çıktı. İstanbul'da polis ve askerden devralınan paha biçilmez değerdeki kupon kamu arazileri, adeta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı seven inşaatçıların ekmek kapısı haline geldi.

Yeniçağ/Haber Merkezi – Özel Haber

Ülke yönetiminin başına geldikleri günden beri polis ve askeri bölgeler başta olmak üzere kamu arazileri hep AKP iktidarının özel ilgi alanı oldu. Bu değerli arazilerin kimi özelleştirilerek kimi de kar ve gelir ortaklığı gibi projelerle elden çıkarıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehir içinde kalmış askeri bölge ve tesislerin boşaltılmasıyla ortaya çıkan araziler de yeni rant alanları oluşturdu. Bu süreçte; polis ve askerden devralınan kamu arazileri, adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan''ı seven inşaatçıların gözde proje alanları haline geldi.

Son olarak; Seyrantepe Polis Lojmanları, Beşiktaş Jandarma Dikimevi ve Zincirlikuyu Jandarma Lojmanları arazilerinde yükselecek projelerin ihalelerini kazanan müteahhitlerin Erdoğan''a yakın kişiler olması dikkat çekici bir tesadüf teşkil etti. Polis ve askerden devralınan kamu arazilerinde yükselecek bu üç projenin hikayesi şöyle:

SEYRANTEPE POLİS LOJMANLARI

Sarıyer Ayazağa ihalesi olarak da bilinen Seyrantepe Polis Lojmanları''nın yerine yapılacak projenin Mart 2021''deki ilk ihalesine 11 konsorsiyum ve firma katıldı. İhaleyi Ebruli İnşaat kazandı. Ebruli İnşaat, proje için 4 milyar 225 milyon TL''lik satış toplam geliri taahhüt etti. Emlak Konut GYO''ya ise arsa payı olarak yüzde 36 oranında 1 milyar 521 milyon TL teklifle ihaleyi kazandı.

Ancak, Emlak Konut GYO birkaç saat sonra Ebruli İnşaat''ı projeyi gerçekleştirme yeterliliğinde görmeyerek ihaleyi iptal etti.

Emlak Konut GYO''nun İller Bankası''ndan protokolle devraldığı Polis Lojmanları arsası 100 bin metrekare kullanım alanına sahip. 

408 milyon 750 bin TL''lik bir fiyata satın alınan arsanın terkleri yapıldıktan sonra geriye kalan kısmı ihaleye çıkarıldı. İlk ihalede arsanın 49 bin metrekarelik kısmı konut alanı, 2 bin 630 metrekarelik kısmı da ticariere 51 bin 530 metrekare idi. İkinci ihalede bu alan 2 bin 70 metrekare artırılmış oldu.

Bölgedeki 2''lik emsal değeri bu projenin konutlarında 1.85 kullanılacak. Emsal kapsamında konut inşaat alanı 93 bin 733,95 metrekare, emsal değeri 1.5 olan ticari alanları da 4 bin 399,50 metrekare olacak. İnşaat alanı 98 bin 133,45 metrekare olacak. Bina yüksekliği 11 katı geçmeyecek.

İlk ihalede 1.85 emsalle yapılacak inşaat alanının 90 bin 650 metrekaresi konuta, 1.50 emsalle yapılacak olan 3 bin 945 metrekaresi de ticari ünitelere ayrılmıştı. Emsal dahilinde toplam 94 bin 595 metrekarelik inşaat alanına müsaade edilecekti.

İkinci ihalede ise 1.85 emsalle 93 bin 733 metrekarelik inşaat alanı konuta, 1.50''lik emsalle 4 bin 399 metrekarelik inşaat alanı da ticari ünitelere ayrılacak. Toplam inşaat alanı 98 bin 133 metrekare olacak. Bu durumda inşaat alanı ikinci ihalede 3 bin 538 metrekare büyümüş oldu.

İkinci ihale 9 Mart Salı günü  Emlak Konut GYO yapıldı.

Eltes İnşaat ihalede en yüksek teklifi veren firma oldu.

19 Mart 2021 tarihinde Emlak Konut GYO tarafından yapılan açıklamaya göre Seyrantepe Polis Lojmanları arsası Eltes İnşaat''a satıldı.

Arazinin ihalesini alan DAP Yapı iştiraki Eltes İnşaat, proje toplam geliri olarak 3 milyar 111 milyon TL teklif verirken, arsa sahibi Emlak Konut GYO''ya da 1 milyar 244 milyon TL ödeyeceğini taahhüt etti.

DAP Yapı Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı''na Seyrantepe Polis Lojmanları arazisine yapacağı lüks konut projesinin kapasite artışı için 16 Mayıs tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı.

Şirket başvurusunda, arazinin daha önce 25 bin metrekarelik kısmına inşa edeceği konut projesinin alanını 53 bin 46 metrekareye çıkaracağını belirtti.

Daha önce 453 konut inşa edileceği açıklanan projede konut sayısı da artırıldı. Yeni konut sayısı 958 olarak açıklandı.

Yeni projede, öncekinden farklı olarak 48 adet ticari alan ile bir de beton santralının inşa edileceği de belirtildi.

Projenin maliyet ise daha önce 236 milyon 829 bin TL olarak açıklanmıştı. Yeni projeyle konut sayısının yaklaşık iki katına çıkarılması, ticari alanlar ile beton santralının de projeye eklenmesi nedeniyle projenin tam 506 milyon 226 bin TL''ye mâl olacağı açıklandı.

Proje kapsamında arazi üzerine toplam 16 blok inşa edilmesi planlanıyor.

Arsanın yakın çevresinde Türk Telekom Stadyumu, Seyrantepe Hamidiye Etfal Hastanesi, Skyland İstanbul, Avangart, Vadistanbul, Nurol Tower, Seba Flats ve Seyrantepe Metro Durağı gibi pek çok önemli proje yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkileri olduğu bilinen DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise yaptığı açıklamada, "Avrupa Yakası''nın en değerli merkezi noktalarından birinde proje geliştireceğimiz için çok mutluyuz. İhalesini kazandığımız arazi, lokasyonu itibarıyla, önemli ulaşım ve ticaret akslarının kesişim noktasında yer alıyor" demişti.

2019 yılında Çekmeköy Kışlası''nın 187 bin 750 metrekarelik kısmı imara açılmıştı. Ardından da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı''nın gerçekleştirdiği ihaleyi de DAP Yapı almıştı. Askeri alana yapılan inşaat projesine Ormanköy adı verildi.

JANDARMA LOJMANLARI

Jandarma Genel Komutanlığı''na ait Zincirlikuyu''da Garanti Bankası Genel Müdürlüğü''nün yanındaki ''Jandarma Konutları'' Şubat 2021''de imara açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan imar düzenlemesine göre 22 bin 584 metrekarelik alanın 8 bin metrekaresi yol, park ve donatı alanı olarak ayrıldı. Kalan 14 bin 445 metrekaresine ise turizm, ticaret ve konut yapma izni verildi.

Jandarma Genel Konutanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokol imzalandı ve üzerinde 6 binanın da bulunduğu alan TOKİ''ye devredildi. 13 Ocak''ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından arsa "Rezerv Yapı Alanı" ilan edildi.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı''nın İstanbul Beşiktaş Ortaköy arsası için gelir paylaşımı modeliyle Mart 2021''de gerçekleştirdiği ihaleyi AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan''ın eşi Fatih Erdoğan''ın yönetim kurulu başkanı olduğu Pasifik İnşaat aldı.

Pasifik İnşaat''ın, arazide yapacağı lüks konut ağırlıklı projeden 5 milyar liranın üzerinde hasılat elde etmeyi beklediği belirtildi. Şirketin hedefi, ihalede verilen 2 milyar 650 milyon lira toplam hasılat teklifini ikiye katlamak.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Pasifik Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, "Ankara''daki Next Level projemizde belirtilen hasılatın yüzde 50 üzerinde tamamlamıştık. Merkez Ankara projemizde ise 4.2 milyar lira hasılatı 5 milyar liraya taşıdık. İstanbul''un en iyi lokasyonlarından birinde yer alacak projemizde fiyatının da en üst segmentte olacağını söyleyebilirim" dedi.

Erdoğan, "Projemizin yüzde 85''i konut, yüzde 15''i ise müstakil ofis ve perakende alanından oluşacak." diye konuştu.

Proje için Etiler''in girişindeki söz konusu arazinin bitişiğinde yer alan Akademiler Sitesi ve bölgedeki apartmanların ana yola tek bağlantısı olan Cahit Aybar Sokağı''nın kapatıldığı ve projeye dahil edildiği ortaya çıktı. Mahalleli yeni imar planlarının iptali istemiyle ilgili tüm kurumlara Nisan 2022''de dava açtı.

BEŞİKTAŞ JANDARMA DİKİMEVİ

15 Ekim 2018''de Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İstanbul Beşiktaş Barbaros Bulvarı''ndaki Jandarma Dikimevi olarak bilinen 30 dönümlük askeri araziyi açık arttırmayla satışa çıkardı. satıldı. Arazinin sahibi 472 milyon lira bedelle Astaş Gayrimenkul oldu. (Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı)

Arsa, Jandarma Genel Komutanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokolle daha önce TOKİ''ye devredilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle onaylanan plan değişikliğiyle 3 Eylül 2018 günü arazi yapılaşmaya açıldı.

İmar değişikliğinin duyurulduğu gün, Emlak Konut GYO, Jandarma Dikimevi arazisini 360 milyon lira bedel üzerinden altı eşit taksitle TOKİ''den satın aldı.

Bir ay sonra Emlak Konut GYO gazetelere ilan vererek 15 Ekim 2018 günü arsayı ihale yoluyla satışa sunulacağını duyurdu.

Emlak Konut''un Ataşehir''deki Genel Müdürlüğü''nde yapılan ihaleye katılan tek firma olan ASTAŞ Gayrimenkul 472 milyon lira + KDV teklif etti. İhale komisyonu 24 Ocak 2019''da satışa onay verdi ve 29 bin 760 metrekare yüzölçümlü arazi KDV hariç 461 milyon 911 bin lira (KDV Dahil 545 milyon 55 bin lira) bedel üzerinden 36 ay taksitle satıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, araziyi alan ve mevcut planlarla yeterince rant elde edemeyeceğini belirten Astaş''ın talebi üzerine Temmuz 2021''de yeni imar planı hazırlayarak kat sayısını 5''ten 8''e çıkardı.

ASTAŞ, arazi üzerinde Kempinski ile lüks bir gayrimenkul projesi geliştirdi ve 2022 yılının ilk çeyreğinde projeyi duyurdu. Ancak, Haziran 2022 başında Yapı ve Yapı firması yaptığı bir basın bülteni açıklamasıyla sözkonusu projenin villa ve rezidanslardan oluşan 155 birimlik Kempinski Residence Balmumcu bölümünü kendisinin hayata geçireceğini duyurarak projeye dahil oldu.

Son dönemde kamudan aldığı ihalelerle dikkat çeken Rize Güneysulu Zafer Yıldırım''ın sahibi olduğu Yapı ve Yapı şirketine 2019, 2020 ve 2021 yıllarında verilen kamu ihalelerinin toplamı 16 milyar 192 milyon lira oldu. 21-B olarak bilinen "davet usulü pazarlık" yöntemiyle çok sayıda kamu ihalesi alan firma, 100 bin lira sermaye ile 2004 yılında kuruldu. 7 kez sermaye artışına giden şirket, sermayesini 118 milyon 910 bin liraya çıkardı.

 

İlgili Haberler