Şener Üşümezsoy Aydın depremini de bildi

Şener Üşümezsoy Aydın depremini de bildi
Aydın'da meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un daha önce yenicaggazetesi.com.tr'ye yaptığı özel açıklamalar gündeme geldi. Üşümezsoy, İzmir depreminde olduğu gibi Aydın fayı için de uyarılarda bulunmuştu.

İzmir depremini önceden bilen Şener Üşümezsoy Aydın için de uyarmıştı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, daha önce Yeniçağ'a yaptığı açıklamada İzmir depreminin yanı sıra Aydın-İkarus fay hattı için de uyarılarda bulunmuştu.

Bu sabah saatlerinde Aydın'de meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremin ardından akıllara Üşümezsoy'un bu açıklamaları geldi. Üşümezsoy, söz konusu fay hattı için "1766’dan beri kırılmayan Aydın-İkaria üzerindeki fay kırılabilir. Çünkü burada 350 yıldır stres birikiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Üşümezsoy'un söz konusu açıklamaları şöyle:

"Burada yana doğru geçen faylarda, yani İkara’ya ya da Aydın’a doğru giden faylarda stres vardır veya bu fayın kuzeyinde bulunan İzmir bloğunun içindeki kuzey-güney gidişli faylarda olabilir. Ancak artçılar görmediğimiz için oraya bir stres aktarımı yok.

1766’dan beri kırılmayan Aydın-Ikara fayı kırılabilir. Ancak İzmir’in hemen kuzeyinde kordon boyunca devam eden Narlıdere ve Urla’ya kadar devam eden bir fay var. 1688 ve 1715’te kırılmıştı, bu fayda kırılma beklenebilir. Çünkü, Bodrum ve Kuşadası, Midilli kırıldı. Bu fay 1688’den beri stres biriktiriyor. Bundan sonra olacak deprem bu fay olabilir."

 

İlgili Haberler