Katar Emiri gibi Bill Gates de özbeöz kardeşimiz mi?

Katar Emiri gibi Bill Gates de özbeöz kardeşimiz mi?

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Faiz indiriminin ne işe yaradığını anlayabilen var mı?" başlıklı yazısında "Hazine''nin borçlanma faizi arttı. İhtiyaç ve konut kredisi faizi yükseldi. Dolarda yüzde 60 gibi inanılmaz bir artış oldu. Merkez Bankası''nın indiriminden en çok yararlananlar ise sanki ticari kredi kullananlar gibi görünüyor. Özetlersek... Merkez Bankası faizi düşürmüş ama Hazine daha yüksek faizle borçlanıyor. Herkes dövize, örneğin altına kaymaya teşvik ediliyor. Biz bu faizi niye düşürdük, kimin için düşürdük?" diye sordu.

***

Cevap veriyorum... Belki "kendi ülkemizden ayrı tutmadığımız özbeöz kardeşimiz Katar''ın güvenlik ve istikrarını korumak" içindir?

Hani Katar ile 15 milyar dolarlık swap anlaşması uzatıldı ya...

Hürriyet, "swap ne demek?" sorusuna herkesin anlayacağı şu açıklamayı getirdi:

"Türkiye bu swap anlaşması ile elindeki TL''leri verecek ve karşılığında ise o ülkenin yerel para birimini alacaktır. Ardından o ülkeden aldığı para birimini ABD dolarına çevirerek bunu kısa vadeli dış borç ödemelerinde ya da rezerv politikasını güçlendirmekte kullanacaktır. Direkt olarak, ABD ile bir swap anlaşması yapılamadığı için şu anda böyle bir ara formül gündemdedir."

Peki ya Katar "anlaşmayı uzatmak için kuru yükseltmeniz gerekir" dediyse...

Bu destek karşılığında özbeöz kardeşimiz Katar''a başka ne verilecek? Katar''da Türk askeri bulundurmak yeterli mi acaba? Bu arada Erdoğan, Avrupa''dan tamamen dışlanmayı da göze almış ki "Ne yaparlarsa yapsınlar" diyor.

***

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Tayyip Erdoğan ile aynı gün Bill Gates ile bir araya geldi. Bill Gates, Katar Emiri ile Tayyip Erdoğan''dan önce mi görüştü sonra mı; haberlerden anlaşılmıyor... Bill Gates, şu anda dünyanın en büyük toprak ağası! Bilişimden kazandığı paraları son yıllarda tarım arazilerine yatırıyor.

Bill Gates de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani''nin özbeöz kardeşi sayılıyorsa ne olacak? Bodrum''u Fethiye''yi sık sık ziyaret eden Bill Gates ile özbeöz kardeş sayılacağız değil mi? Fakat Bill Gates ve Katar Emiri kazandıkça, Suriye politikası ve pandemi ilanıyla bağlantılı sürecin sonunda Türkiye''nin nüfusu ve tapusu büyük ölçüde değiştirilmiş olacak?

***

Gerçi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçtiğimiz Nisan ayında hükümetlere "pandemi sırasında zenginleşenlere ''dayanışma'' ya da ''servet vergisi'' uygulansın" önerisinde bulunmuştu!

Guterres, dünyanın en zenginlerinin servetinde bir yılda 5 trilyon dolarlık artış olduğuna dikkat çekmişti.

DW''nin "Saraydan vergi cennetine bir offshore hikayesi" haberine göre ise Avrupa Polis Teşkilatı Europol''ün Pandora Papers raporu, Offshore sistemindeki servet 7,5 trilyon Euro''ya ulaştı.

Pandora Papers raporunda, Türkiye''de bir yandan büyük kamu ihalelerini alıp vergi indirimi ve teşviklerden yararlanırken diğer yandan gelirlerini vergi cennetlerine aktaran şirketler olduğu ortaya konuldu.

***

Dünya Eşitsizlik Raporu''nun 2021 sonuçlarına göre de Türkiye''de en zengin yüzde 10, tüm gelirin yüzde 54''ünü alıyor. Katar Emiri''nin ve Bill Gates''in özbeöz kardeşleri bu yüzde 10''luk kesim içinde yer alıyor...

Öyleyse "Biz bu faizi niye düşürdük?" veya "Türk lirasının değerini bilinçli olarak niye düşürdük?" sorusunun cevabı halkın sırtından kazandığını offshore sistemine kaçıran kamu ihalecilerindedir!

Satış var satış... Karşılığında ekonomide geçici bir rahatlama olsa bile tapu gitmiş olacak! Okurumuz Dündar Akbulut, "Bence Bor (boraks) madeni peşindeler" diyor... Toryuma da göz dikmişlerdi...

 

Yazarın Diğer Yazıları