Metapotamya vatandaşı olmak!

Metapotamya vatandaşı olmak!

Hani Metaverse ortamında birileri, İstanbul''un tapulu arazilerini parsel parsel satıyordu ya, tam da bu hukuk dışı duruma uygun bir kavram geliştirildi: "Metapotamians!" Yani hayal dünyasındaki "Metapotamya" mensupları!

"Metapotamians" projesini Türk mühendisler üretmiş! Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği Başkanı Bülent Kavaklı''nın sunumu ile tanıtılan "Metapotamians" projesi, kullanıcılarına sanal parsel alımı ile birlikte NFT alıp satabilecekleri bir NFT market deneyimi sunacakmış. NFT denilen şey, herkesin kendi adına üretebileceği karşılığı olmayan bir dijital varlık. Yani hayalet para... Hayalet para ile hayal dünyasında parsel alıp satmak söz konusu ve bu bir oyun ama bütün evrende bulunan arsaların alım satımı için reel dünyada gayrimenkul sektöründe varlık gösteren emlak firmaları ile iş birliği anlaşması imzalanacakmış. Böylece dijital dünyada yer alan arsaların alım-satımı, kısa bir süre sonra reel dünyada emlak sektöründe söz sahibi olan firmalar üzerinden gerçekleştirilebilecekmiş.

"Metapotamians" Teknolojiden Sorumlu Direktörü Buğrahan Çakır, "Projemizin isminin neden Metapotamians olduğu aslında çok önemli. Mezopotamya ve Metaverse birleşimi olarak bakıyoruz biz bu olaya. İlk medeniyetlerin kurulduğu yerden, Mezopotamya''dan yola çıkarak ilerlemeye çalışıyoruz." diye bilgi verdi. Yalnız, kelime "Metapotamyanlar" diye okunacağına göre, buradaki "yan" takısı dikkat çekiyor...

***

Her neyse bu proje dışında, genel olarak dünyada Metaverse''nin ilk uygulamalarından biri Türkiye''de arazi alıp satmak olduğuna göre konu Türkiye''nin, dünyanın hatta evrenin mülkiyeti ile ilgili! Öyle ya hiçbir hukuki değer taşımadığını bile bile insanlara ne diye arazi satılır ki?

Bir gün gelecek değer taşıyacak herhalde!

Gerçi daha şimdiden TOKİ, vatandaşın tapulu arazisine el koyuyor, dava açılınca da arazinin yerini tapuda değiştirebiliyor? Muğla ve Çanakkale''de, orman içinde kaldığı gerekçesiyle 70 yıllık tapusu olan arazilerini boşaltması için vatandaşlara Orman İdaresi tarafından tebligat yapılabiliyor! Bu da gerçek Metaverse!

***

Anlaşılan şu ki Metaverse evrenine girenin yeni bir kimliği olacak? Dünyanın tapusu da bu proje kimlikler üzerinden değiştirilmek istenecek... Tapular, el değiştirdikten sonra küresel Metaverse pazarında gerçek sermaye sahiplerinin eline geçmez mi?

Bu veriler bana, 2001 yılında uygulanan bir projede katılımcılara dağıtılan belgedeki Paflagonya projesinin amacıyla uyumlu gibi geldi.

2001 yılının Ağustos ayında İtalya ile Türkiye arasında düzenlenen "Veneto''dan Batı Karadeniz''e bisiklet gezisi" organizasyonunda, Bartın''da açıklanan Paflagonya projesi çerçevesinde, katılımcılara verilen haritada Türkiye, Roma dönemine göre eyaletlere ayrılmıştı.

Paflagonya projesinde şöyle deniliyordu:

"Amacı ulusal devletlerin iç federasyonu (devletler federasyonu) şeklini gerçekleştirmek olan, politik şekilli, Avrupa karakterli bir fenomen geliştiriliyor. Globalizeleşme ve kimliği arama çalışmaları aynı paralelde seyreden iki muhakemeyi birleştiriyor. Orijinin bulunması, kişinin bölgeler ve devletler üstü bir kimlik kazanması olarak yorumlanıyor ve temelinde kişinin birçok ülkenin yurttaşıymış gibi düşünülmesi fikrine ulaşılıyor. Sonuçta, en ideal biçimine çoklu kimlik (çok kimliklik) araştırması olarak dönüşüyor, yani tüm insanların tek, aynı büyük genetik kökten geldiği orijinde, bir çeşit uluana ve ulubaba isminde birleşiyor; Adem ve Havva; ya da Homo sapiens, ya da Austrolopitecus."

Proje, sözde etnik araştırmalarla, özellikle Türk insanının ulusal bilincini, yani Türk Milleti''ne mensup olma bilincini yok etmeyi amaçlıyordu.

Metaverse ise bütün ulusal kimlikleri ve tapuları yok edecek bir süreç olarak planlanmış görünüyor! Türkiye, pilot bölge!

Yazarın Diğer Yazıları