''Gayrimenkul şirketi'' ne demek?

''Gayrimenkul şirketi'' ne demek?

Türkiye''de ev kiralarında ve gayrimenkul fiyatlarındaki yüzde yüzü geçen artışlar, insanları, günlük hayatta, genetik sıvı dayatması kadar zorlamaya başladı. Yalnız, fiyat artışları sadece gayrimenkulde değil ki. Gıda fiyatlarının artış hızına da yetişmek mümkün değil. Öyle ki sorumluluk, Tayyip Erdoğan tarafından beş market zincirine yüklenmeye çalışılıyor. İyi de market zincirlerinin şehir dışında olması gerekmiyor muydu? Her sokak başına bir market şubesi açma izni vererek bakkalı, kasabı, manavı tamamen ortadan kaldırmaya dönük politikaları uygulayan kim?

***

Aslında vahşi kapitalizmin bütün boyutları, Türkiye''de daha tam olarak uygulamaya geçmiş değil! Almanya, Çin ve İngiltere''den gelen üç haber, bu konuda fikir veriyor...

Önce Almanya''ya bakalım. DW''nin haberine göre Almanya''da 26 Eylül''de meclis seçimleriyle paralel olarak Berlinliler barınma sorunuyla ilgili halk oylaması için sandık başına gitti.

Berlinlilerin yüzde 56,4''ü kentte giderek yayılan dev emlak şirketlerinin kamulaştırılması yönünde oy kullandı. Ret oyu ise yüzde 39''da kaldı. Halk oylamasında konu, Berlin''de 3 binden fazla konuta sahip olan şirketlerin kamulaştırılmasıydı. Partilerden sadece sol parti kamulaştırmaya destek veriyor!

***

BBC''nin Reuters''dan aktardığı habere göre Çin''in en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan Evergrande''nin içinde bulunduğu mali kriz yüzünden finansal piyasalarda panik havası hâkim.

Perşembe günü şirketin Çin''deki ve yurt dışındaki alacaklılarına 83,5 milyon dolar ödeme yapılması gerekiyordu.

Eğer 30 gün içinde bu ödeme gerçekleşmezse şirket temerrüde düşecek.

Çin''in emlak piyasasında yaşanacak böylesi bir krizin dünyanın geri kalanında da domino etkisi yaratarak krize yol açmasından korkuluyor.

Evergrande, Guangzhou şehrinde iş insanı Hui Ka Yan tarafından kuruldu.

Şirketin gayrimenkul kolu, Çin''in 280 şehrinde 1300''den fazla projenin yürütücüsü.

Evergrande sigorta, elektrikli araba, gıda ve içecek sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

Şirket aynı zamanda ülkenin en büyük futbol takımlarından olan Guangzhou Evergrande FC''nin de sahibi.

Forbes''a göre Hui''nin kişisel serveti 10,6 milyar dolar.

Yani Çin''de vahşi kapitalizm ejderha boyutlarına ulaşmış durumda. Bir tek kişi, gayrimenkul, gıda, otomobil ve sigorta sektörlerinde fiyat belirliyor!

***

İngiltere''de ise tanker sürücülerinin ülkeye giriş yapamamasından kaynaklanan, tedarik zincirindeki aksamalar, akaryakıt dağıtımını da etkilediği için ordu, benzin istasyonlarındaki yığılmayı önleme amacıyla akaryakıt dağıtımı için hazırda bekletiliyor.

İngiliz hükümeti, orduda görevli 150 tanker sürücüsünün, ihtiyaç halinde harekete geçebilmesi için eğitildiğini söyledi.

BBC''nin haberinde "TIR sürücülerinin vize sorunları nedeniyle ülkeye girememelerinden dolayı akaryakıt sıkıntısı yaşanacağı kaygısıyla benzin istasyonlarına akın edildi" deniliyor.

Bugüne kadar hiç yaşanmamış "TIR sürücülerinin vize sorunu" ne demek?

Aşı pasaportu istendiği için, çoğunluğu yabancı işçi olan TIR sürücüleri ülkeye giremiyor demek!

Dünyanın petrolünü alıp satan İngiltere, bu sebeple akaryakıtı istasyonlara ulaştıramıyor!

***

Almanya''da şirketler, gayrimenkullerin bir kısmını toplamış ama asgari geçim standardı var ve devlet bu standardın altına düşene kira yardımı yapıyor! Türkiye''de ise iki milyon kişiye sosyal yardım kartı verildiğini Cumhurbaşkanı söyledi.

Her ne verirlerse versinler bu politikalar, insanı insan olmaktan çıkaran, aşağılayan uygulamalara dönüşüyor. Zira esas olan, herkesin insanca yaşayacak kadar kazanabileceği bir işi olmasıdır... Gerisi köleliktir, bağımlılıktır... Gayrimenkul şirketlerinin yaygınlaşması, kapitalizmin yamyamlık boyutlarına ulaştığını göstermektedir. İnsan eti yiyenler, utanmadan "yapay et"ten söz ediyor!

Yazarın Diğer Yazıları