İzmir sahilinde balıkçı gemileri Orhan Uğuroğlu'nu isyan ettirdi. Vatandaşlar tehlikeye atılıyor. Sahil vatandaşların girişine yasaklandı

İzmir sahilinde balıkçı gemileri Orhan Uğuroğlu'nu isyan ettirdi. Vatandaşlar tehlikeye atılıyor. Sahil vatandaşların girişine yasaklandı
Orhan Uğuroğlu, İzmir sahilinde balıkçılık yapan gemilerin, vatandaşların canını tehlikeye atmasına tepki gösterdi. Uğuroğlu ayrıca sahilin vatandaşlara yasaklanasına da tepki göstererek Anayasa'nın ihlal edildiğini söyledi.

Usta gazeteci Orhan Uğuroğlu, İzmir Seferihisar sahilindeki görüntülere isyan etti.

Uğuroğlu''nun Seferihisar''ın Bahadır Koyu''nda çektiği görüntülerde vatandaşlar denizde yüzdüğü sırada Başaranlar isimli şirkete ait gemiler, sahilde kurulan iskeleye indirme yaptığı görülüyor.

Usta gazeteci vatandaşların can güvenlikleri tehlikeye atıldığını söyleyerek açıklarda yüzmek isteyen vatandaşların da gemi tehlikesi yüzünden korktuklarını ve yüzemediklerini ifade etti.

Şirketin yaptığı balıkçılık faaliyeti yüzünden sahile "Girmek yasaktır" tabelası konulurken, şirketin balık halini neden kullanmadığı ya da yaptıklarının yasal olup olmadığı ise bilinmiyor.

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Sahilin vatandaşlara yasaklanması ise Anayasa''yı ihlal ediyor. 

Anayasa''daki Kıyı kanununun 4. ve 5. maddesinde denize 50 mt den yakın yerler herkesin kullanımına açıktır deniliyor. 

Kanunun 4. Maddesinin "Toplumun Yararlanmasına Açık Yapı" başlıklı kısmında şöyle denilmekte; "Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ver serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıdır". 

5. Maddede ise "Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz."

İlgili Haberler