Özal'ın Anadolu Cumhuriyeti ve Özal'ın seçtiği Haşim Kılıç!

Ali Kırca’nın Siyaset Meydanı programında, Korkut Özal, önemli ifşaat veya itiraflarda bulundu. Ağabeyi Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı iken kendisine Türkiye’nin adının  “Anadolu Cumhuriyeti”  olarak değiştirilmesinden söz ettiğini açıkladı!
Aslında biz bu tartışmaların yaşandığı yıllarda Özal’ın bu fikrinden haberdardık ve yazılarımızda konuyu kamuoyuna açıklamıştık. Turgut Özal, Anadolu Cumhuriyeti önerdiğini hiçbir zaman tekzip etmedi. Nitekim şimdi, kardeşi Korkut Özal, bu bilgileri teyit ediyor!
Gazeteci Nazif Okumuş,  “Sayın Bakan, söyledikleriniz kayda giriyor”  diye uyardığı halde Korkut Özal, artık bütün bildiklerini söylemek istiyordu ki daha başka açıklamalarda da bulundu.
Mesela Nazif Okumuş, Türkiye’nin Cumhurbaşkanlarını isim isim sayıp, aralarında her etnik kökenden insan bulunduğunu söyledikten sonra Ali Kırca, Korkut Özal’a dönerek,  “Turgut Özal bir ara ’Ben de Kürt olabilirim’ dediği için soruyorum. Siz Kürt müsünüz?” diye sordu. Korkut Özal, Malatya’nın karışık bir etnik yapıya sahip olduğunu, yüzde 40’ının Ermeni olduğunu, annesinin Osmanlı aşiretinden geldiğini, babasının karışık olduğunu söyledi!
Malatya’da tehcirden önceki Ermeni nüfusunu mu kastettiği anlaşılamadı ama Korkut Özal, çok frensiz konuşuyordu.

* * *

Korkut Özal, Amerika’da Ermeni dostlarıyla zaman zaman bir araya geldiklerini de söyledi. Amerika’daki bir Ermeni dostunun evine ziyarete gittiğini, daha önce bir basın toplantısında ben de kendisinden dinlemiş ve yazmıştım. Hatta o toplantıda, Korkut Özal,  “Osmanlı, Türk dememiş değil mi?”  deyince ben de  “Ne demek istiyorsunuz? Şimdi biz de kendimize Türk demeyelim mi?” diye sormuştum. Korkut Özal,  “Yok öyle demek istemedim” diye cevap vermişti. Bunun üzerine başka bir gazeteci arkadaş, sert bir şekilde  “Ne demek istediniz?” diye sorunca ortalık karışmıştı.
Altemur Kılıç Bey de Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı iken kendisine bir harita göstererek Türkiye ile Irak’ın kuzeyinin bir konfederasyonda birleşebileceğini söylediğini açıkladı. Gerçi Altemur Bey, bunu daha önceleri yazmıştı ama Turgut Özal’ın Anadolu Cumhuriyeti fikrinin nerelere doğru gittiğini göstermesi bakımından söylenmesi gerekiyordu.

* * *

 
Şimdi Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinin Atatürk ile birlikte tartışmaya açılmasının asıl sebebi daha iyi anlaşılıyor. Bu arada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Bilkent Üniversitesi’ndeki  “Anayasalarda yazılı değiştirilemez ilkeler ve değerleri”  konulu konferansa katıldığını; ayrılırken kürsüye davet edildiğini, teşekkür konuşmasında  “Böyle önemli ve hassas bir konuyu bizim mahkememizin kuruluş yıldönümünde yaptığımız sempozyumlarda konu olarak tespit etmemiz, mahkemenin konumu nedeniyle mümkün olamaz, buna cesaret edemeyiz. Cesaretle seçilen bu konu nedeniyle toplantıyı tertip edenlere teşekkür ederim” dediğini açıkladı ve eleştirenleri suçladı!
Hani özrü kabahatinden büyük derler; burada kabahat söz konusu değil, Anayasa suçu söz konusudur! Haşim Kılıç, Cumhuriyet’in haberini düzeltirken suç işleyenlere  “cesaret” lerinden dolayı teşekkür ediyor ama aynı suçu kendisinin işleyemeyeceğini söylüyor!
Ondan sonra da bizim yorumlarımızı,  “Gerçeklerle ilgisiz, ahlaki, insani ve entelektüel hiçbir boyutu bulunmayan niyet okumalar”  olarak gösteriyor. 
İşte gerçeği kendisi açıkladı! Rejim suçunu cesaret olarak kabul ediyor! Daha ne olsun! Bu durumda, kendisini tanımlamış olmuyor mu?
Ayrıca biz de Anadolu Cumhuriyetçisi Turgut Özal’ın seçtiği Haşim Kılıç’ı kamuoyunun takdirlerine ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına havale ediyoruz!

Yazarın Diğer Yazıları