Peskov'a göre Türk Dünyası'nın merkezi!

Peskov'a göre Türk Dünyası'nın merkezi!

Sputnik''in haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli''nin Beştepe''deki görüşmede "Türk dünyası haritası"yla poz vermesini değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Türk partnerlerimiz, Türk dünyası fikrini geliştiriyor. Bu, normal bir şey... Üzüntü duyabileceğim tek nokta, Türk dünyasının merkezinde büyük bir kırmızı yıldız bulunmaması. Orası (merkez), Türkiye''de değil, Rusya Federasyonu topraklarında, Altay''da, her Türk için kutsal olan, doğup yayıldıkları yerde. Bunu ben bir Türkolog olarak söylüyorum" dedi.

Haberde, "Haritada Rusya''nın güney bölgelerinin bir bölümü, Doğu Sibirya, Balkanlar, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Çin''in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Moğolistan ve İran''ın bir kısmı Türk dünyası sınırları içinde gösterilmişti." ifadesi de kullanıldı.

***

Peskov, "Türk Dünyası''nın merkezi Rusya Federasyonu topraklarındaki Altay''dadır" diyerek önemli bir siyasi mesaj veriyor. Bu mesajın ne anlama geldiğini başka bir örnekle göstermek isterim...

Yıllar önce Aytunç Altındal, İstanbul senaryoları ile ilgili sorularımı cevaplandırırken "İstanbul''un üç dinin merkezi olması fikri, beraberinde de İstanbul''da üç dinin en üst temsilcilerini bulundurma fikri yaygınlaşmaya başlamıştı. Bu görüşü destekleyen Afgani gibi Abduh gibi Müslümanlar da var o dönemde. Mısır''ın etkisi çok fazla o sırada.

Ancak şöyle bir durum var ortada: Hilafet bulunduğu sürece, Osmanlı''ya karşı kullanılabilecek Arap milliyetçiliğinin önü kesilmiş olduğundan, İngilizler o dönemde, 1900 ile 1920 arasında, İstanbul''da üç gizli Arap Cemiyeti kurarak, onlar vasıtasıyla hilafetin kaldırılmasını talep etmişlerdir. Çünkü hilafet olduğu sürece bütün Müslümanlar için Dar ül İslam var; Dar ül İslam olduğu sürece de İslam aleminin, Müslüman ülkeler halinde bölünmesi mümkün değil. Bu Arap teşkilatları sürekli olarak, İslamiyetin halifesiz olduğunu propaganda ediyordu" demişti ama bu durumun daha sonra değiştiğini söylemişti...

Altındal, "Bugün, İstanbul için en büyük siyasi problem nedir?" soruma şu cevabı vermişti:

"Bugün en büyük problem, İstanbul''un Büyük Orta Doğu Projesi için merkez üs olarak görülmesidir. Neden merkez görülüyor, işte geçmişte var olan projeler gereği ve Ankara''nın Türkiye''nin başkenti olarak kabul görmesine itirazlar veya ''Ankara, Türkiye''nin başkenti olabilir ama Büyük Orta Doğu Projesinin başkenti İstanbul''dur'' şeklindeki görüştür. 1920''den sonra hilafeti İngiltere üstlenmek istiyordu. ''Bizde 200 milyon Müslüman var, sizde 15 milyon Müslüman var. Dolayısıyla hilafet de bize aittir'' diyordu İngiltere. İşte şimdi, ''Ankara, Türkiye''nin başkenti olarak kalsın, Lozan bozulmamış olur. İstanbul Büyük Orta Doğu''nun başkenti olsun'' diyorlar. Amerikalılar ve Avrupa Birliği''nin hazırlığı bu yöndedir."

***

Örnekte görüldüğü gibi Rusya, Peskov''un ağzından "Türk Dünyası''nın merkezi Rusya Federasyonu''ndadır" diyerek, İngiltere''nin Türkiye merkezli İslam birliğine karşı verdiği mesajı, şimdi Türk Birliği''ne karşı vermiş oluyor.

Peskov''a "Her Türk için kutsal olan, Türklerin doğup yayıldığı yer olan Altay''da Rusya''nın ne işi var?" diye sorulabilir ama bu soru, fiili durumu değiştirmez.

Zaten Türklerin ilk merkezlerinden Ötüken de Rusya-Moğolistan arasında, Karakurum ve Orhun Yazıtları da Moğolistan''da kalmıştır...

"Türk Devletler Teşkilatı" kurulması ve sekreterya binasının İstanbul''da bulunması Rusya''yı rahatsız etmiş olabilir. Bu sebeple "Türk Dünyası''nın merkezi Altay''dadır" diyorlar. Gerçi Rusya, Atatürk zamanında da Fahrettin Altay''ın soyadından rahatsızlık beyan etmişti... Ona Altay soyadını veren Atatürk idi...

1914''te kurulan Altay takımı var, şimdi de Altay tankı...

Ayrıca Türk Dünyası''nın her köşesinde mezar taşlarında kızıl değil ay-yıldız vardır!

Yazarın Diğer Yazıları