Merkez Bankası faiz indirimlerinin ne zaman sona ereceğini açıkladı

Merkez Bankası faiz indirimlerinin ne zaman sona ereceğini açıkladı
Peş peşe 3'üncü faiz indirimine giden Merkez Bankası, son 3 ay toplamda 350 baz puan faiz indirimi yapmış oldu. Bugünkü açıklamasında 150 baz puan faiz indirimine gidildiğini belirten Merkez Bankası, faiz indirimlerinin ne zaman sona ereceğini de bildirdi.

Ağustos ve Eylül aylarında 100''er baz puan puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası, bu ay faizi 150 baz puan geri çekti. Son 3 ayda toplam 350 baz puan faiz indirimine imza atan Merkez Bankası, açıklama metninde faiz indirimlerinin ne zaman sona ereceğini de belirtti. 

Merkez Bankası''nın açıklamasının ilgili bölümü şu şekilde: 

"Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır"

MERKEZ BANKASI''NIN FAİZ KARARLARI

Merkez Bankası tarafından belirli tarihlerde düzenlenen faiz toplantısıyla birlikte kararlar açıklanıyor. 

2021 Eylül ayında faiz indirimlerine başlayan TCMB, 4 ayın ardından son indirimi Aralık ayında 100 baz puan olarak yapmış, böylece Eylül''de yüzde 19 seviyesinde bulunan faiz Aralık ayında yüzde 14''e çekilmişti. 

Merkez Bankası 2022 yılının Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tuttuktan sonra Ağustos  ayında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13,00 seviyesine çekmişti. Eylül''de de 100 baz puan indirerek faizi 12,00''a çeken Merkez Bankası, bu ay faizi 12''den yüzde 10,5''e indirdi.
 

İlgili Haberler