Türkiye'de iktidarın yolu nereden geçer?

Türkiye'de iktidarın yolu nereden geçer?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun, TV 100 kanalında katıldığı programda, "Erdoğan''ın adaylığına karşı üçüncü dönem itirazı yapacak mısınız?" sorusuna "Yok hayır. Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız" cevabını vermesi üzerine siyasi yorumlar yapılıyor.

Tartışma, Yeniçağ Ankara temsilcisi Orhan Uğuroğlu''nun, "Erdoğan üçüncü defa aday olamaz" konulu yazıları ile başlamıştı...

***

Kılıçdaroğlu''nun "itiraz etmeyeceğiz" açıklamasına siyasilerden önce yapılan ciddi eleştiriler var.

Meselâ Mehmet Ali Güller, bu yaklaşımı "Erdoğan''ı, bir kez Ekmeleddin İhsanoğlu''nu aday göstererek, bir kez de kendi adayına tam destek vermeyerek seçtiren anlayış... Oysa Anayasa''nın 101. maddesine göre bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir"  diye eleştirdi.

Tabii Kılıçdaroğlu için "Erdoğan''ın, yeni bir mağduriyet üreterek oradan puan kazanmasını istemiyor" yorumları da yapılıyor ama Anayasa''daki madde çok açık... Maddede, "Anayasa değişikliğinden önceki cumhurbaşkanlığı sayılmaz" denilmemiş ki...

***

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da "Bu konuda hukuken hiçbir tartışma yoktur, Erdoğan''ın aday olması konusunda... 3. kez değil 2. kez adaylık söz konusu burada..." dedi...

Tartışma yoksa Şentop, bu açıklamayı neden yapıyor?

Gerçi tartışmaya Şentop''tan önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı ve "Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi''nin ilk Cumhurbaşkanı''dır ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır. Şayet bu maksatlı ve mesnetsiz tartışma genişletilip, Sabih Kanadoğlu ve buna benzer kuşkulu isimler ortamı germeye kalkışırlarsa, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayız, çekinmeyiz, geri durmayız. Nitekim Cumhurbaşkanı''nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız." dedi.

Bahçeli de "gerekirse yasal düzenleme yaparız" sözleriyle bir sorun çıkabileceğini kabul ediyor...

***

Aslında bu tartışmalara hiç gerek yok. Erdoğan, kendi öğrencilik döneminden sonra kurulan Marmara Üniversitesi''nden diploma almış görünüyor! Oysa kim hangi okuldan mezun olmuşsa, o okulun diplomasını alabilir. Tabii o okul, üç yıllık ise bu "adaylık şartlarını hiç taşımadı" demektir.

Meselâ, üç yıllık Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümü mezunu iseniz, sonradan kurulan dört yıllık Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü''nden diploma alamazsınız! Böyle bir diploma geçerli değildir! Bu itibarla Erdoğan''ın Cumhurbaşkanlığı yılları, hukuken tartışmalıdır ama bu durum muhalefetin gündeminde yoktur!

***

Bahçeli''nin ABD''nin yeni Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake''in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu''nu ziyaretine ilişkin, "Bu büyükelçi, Türkiye''nin iç siyasetine müdahil olmaya kalkışmıştır. Bu yanlıştır, Türkiye''ye bir nevi müstemleke ülke muamelesidir. Büyükelçi, Belediye Başkanı''nın Genel Başkanı olan Kılıçdaroğlu''nu da mı evvelemirde ziyaret etmeyi aklına getiremedi? Bu ne aceledir? Bu ne telaştır? Bu neyin işaret fişeğidir? Türkiye''de iktidarın yolu yabancı başkentlerden geçmez, geçmeyecektir" sözleri ise çok önemlidir.

Tabii Tayyip Erdoğan''ın daha Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı iken ABD Büyükelçisi Morton Abramowitz ile; Büyükşehir Belediye Başkanı iken Amerika''nın Adana Konsolosu Elizabeth Shelton, ABD''nin İstanbul Başkonsolosu Caroline Hagins, ABD Büyükelçilik Müsteşarı Silwer Lawrens ve CIA görevlisi Kenny Bob ile görüşmesi ve ABD temaslarını da hatırlatmak kaydıyla... Abdullah Gül''ün de 1996''da CIA''nın önemli şeflerinden Graham Fuller ile temasa geçtiği, resmî kayıtlarda mevcuttur.

Yazarın Diğer Yazıları