Uygur Türklerinin sorunu TBMM'de

Uygur Türklerinin sorunu TBMM'de
11 Uygur Türkünün Atatürk Havalimanında tutuklu bulunmasına tepki gösteren İYİ Partili Fahrettin Yokuş, bu konunun Meclis tarafından araştırılması için gerekli işlemleri yaptıklarını söyledi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Doğu Türkistanlı Türklerin sorunları Türkiye'de gündem oluşturmaya başladı. TBMM İnsan Hakları Göç ve Uyum Alt Komisyonu üyesi İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 11 Doğu Türkistan Türkünün günlerdir İstanbul Atatürk havalimanında tutuklu bulunduğunu belirterek, "Bunların sorunlarının araştırılmasını istedik. Konu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki alt komisyona gitti. İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılacak. Bundan sonra tutuklu bulunan Doğu Türkistan Türkleri ziyaret edilerek sorunları yerinde gözlenecek, dinlenecek. Bundan sonuç almak istiyoruz" dedi. 

Doğu Türkistan Türklerinin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu ifade eden Yokuş, şunları söyledi:  "Doğu Türkistan Türklerinin içinde bulundukları durumu sürekli olarak gündeme getiriyoruz. Çin'de yöneticilerin gerçekleştirdiği politikalar ve uygulamalar kendilerini zor durumda bırakıyor ve sürekli olarak bu insanlar seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Biz de kendilerinin yanında olarak sorunlarını kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Çin hükümetinin buradaki Türklere yönelik uygulamalarının haksız ve yanlış olduğunu, bu uygulamalara yönelik olarak bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Bu insanlar Türkiye'ye de geliyorlar ancak sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların aşılması için de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda da bize iletilenleri gündeme getirdik."

TBMM'nin bu konuda bir adım atması için çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Yokuş, "Konuyu alt komisyonda gündeme getirdiğimizde gündeme alınarak bu konuda neler yapılması gerektiği ile ilgili bir çalışma yapılması konuşuldu. Bunun için İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne yazılar yazılacak" diye konuştu.

İstanbul Atatürk Havalimanında tutuklu bulunan 11 Doğu Türkistan Türkünün durumunu incelemek için girişimlerde bulunulacağını kaydeden Yokuş sözlerini şu şekilde tamamladı: "Oradaki insanların pasaportlarında çeşitli ülkelerin damgası bulunduğu için yani Çin'den kaçıp daha başka ülkeler üzerinden Türkiye'ye ulaştıkları için sorun yaşadıkları ifade ediliyor. Bunu araştırmak gerekir. Bu insanlar Türkiye'ye gelmek istiyor. Oradaki yaşananlardan duydukları sıkıntı nedeniyle zaten yaşadıkları ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlar. Bu insanların sorunlarına çözüm üretmemiz gerekiyor."

İlgili Haberler