Soros, şimdi neden Türkiye'yi destekliyor?

Tayyip Erdoğan''ın Putin ile görüşmek için Moskova''ya hareket ettiği saatlerde, yani 10.35''de İngiltere''de sabahın ilk saatleriydi. Financial Times gazetesi, turuncu devrimlerin finansörü, Macaristan Yahudisi Amerikalı milyarder George Soros''un bir makalesi ile çıkmıştı.

Soros, "Avrupa, Putin''in savaş suçlarına karşı Türkiye''nin yanında durmalı" diyordu.

***

Soros, Rusya''nın Eylül 2015''te başlattığı Suriye müdahalesiyle sadece "en sadık Arap müttefiki" diye tanımladığı Beşar Esad''ı ayakta tutmayı değil, Sovyetler Birliği''nin çöküşünden bu yana yitirdiği bölgesel ve küresel nüfuzu yeniden ele geçirmeye çalıştığını söylüyordu.

BBC Türkçe''nin de haber yaptığı yazıda, Soros, şu görüşleri savunuyordu:

*"6 milyon Suriyeli''nin mülteci durumuna düşmesi, Rus liderin Suriye stratejisinin bir yan ürünü değil, amaçlarından biridir. Esad ise Joseph Stalin''den sonra dünyanın gördüğü en barbar liderdir. Rusya''nın sağladığı hava desteğiyle Suriye hükümeti savaş suçları işliyor.

*Esad ve Rus müttefikleri tarafından İdlib''de sıkıştırılan sivilleri savunmak için askeri güç kullanan tek ülke Türkiye''dir. 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Esad ve Putin''in sınırlarına doğru ittiği bir milyon kişiyi daha sindiremez.

*Türkiye''nin de Kürtlere karşı yani kendi halkına karşı pervasız güç kullanımlarına tanık olduk ama en azından Suriye konusunda, Türkiye, Avrupa''nın desteğini hak ediyor. Bu nedenle Avrupa, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın Putin''le İdlib''de Suriyeli mülteciler için bir ''güvenli bölge'' içeren bir ateşkes anlaşmasına varmaktaki müzakere pozisyonunu desteklemeli. Umarım bu aynı zamanda Putin''in savaş suçlarını Avrupa''daki diyaloğun da merkezine oturtur."

***

Türkiye''ye destek konusunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de konuştu. Stoltenberg, İttifak''ın İdlib krizi konusunda Türkiye''ye nasıl bir destek verebileceğine ilişkin bir soruyu cevaplarken, "İspanya''dan Türkiye''nin güneyine Patriot bataryası konuşlandırmıştık, AWACS uçakları havada devriye geziyor, üs ziyaretlerini arttırdık. Türkiye''ye özel güvence verici tedbirlere sahibiz. Dolayısıyla NATO''nun Türkiye''de artan bir varlığı söz konusu" dedi.

Stoltenberg, Suriye''de bir güvenli bölge oluşturulması ihtimali konusundaki bir soru üzerine, NATO''nun Suriye''de varlık göstermediğine dikkati çekti. Türkiye''nin Irak ve Suriye''ye komşu olduğuna işaret ederek, hiçbir NATO üyesi ülkenin Türkiye kadar güneyden kaynaklı şiddet ve saldırılardan etkilenmediğini kaydeden Stoltenberg, "Durumu sürekli değerlendirme halindeyiz ve Türkiye''ye destek sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

***

Soros zaten, 2003 yılının Mayıs ayında Sabancı Üniversitesi''nde yaptığı konuşmada, "Türkiye''nin Arjantin''den tek farkı stratejik pozisyonudur. Bu stratejik pozisyonuna bağlı olarak, Türkiye''nin en iyi ihracat ürünü de ordusudur." demişti. Soros, aynı yıl, New York''ta dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştükten sonra basınla konuşurken, konunun sorulması üzerine "Türk ordusunun ünü herkesçe biliniyor ancak ben o konuda şaka yapmıştım" demişti. Abdullah Gül ise o görüşmede Soros''u Türkiye''de yatırım yapmaya davet etmiş ve Soros Vakfı''nın da Türkiye''de faaliyet göstermesini istemişti. Soros, Açık Toplum Enstitüsü''nün Türkiye şubesini 2001 yılında faaliyete başlatmıştı…

***

Soros ve Stoltenberg''in açıklamalarından ABD ve Avrupa''nın, Türkiye''nin Suriye rejiminin üzerine yürümesinden çok memnun olduğu anlaşılıyor. Türkiye de zaten tam da söylendiği gibi Suriye rejimini yıkmaya çalışıyor. Suriye''de rejim düşerse, ülkenin parçalanması kesinleşecek. Böylece İsrail, Türkiye yönetimini kullanarak en yakın düşmanını ortadan kaldırmış olacak! Vatana millete hayırlı uğurlu olsun!

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları