Orman yangınları...

Ormanlarımız yanıyor... Doğa; alevlere teslim oluyor. Ağaçlar ve bitki örtüsü ile birlikte canlılar da ölüyor.
Yanan ormanlardan sadece; rüzgarla dans eden alevlerin değil, orman canlılarının da acı çığlıkları yükseliyor.
Kaplumbağalar, yılanlar, kirpiler... alevlerden kaçamayan orman canlıları da ağaçlarla birlikte kül oluyor.
Yangınlar büyük bir rastlantı eseri (!) rüzgarın en sert estiği günlerde ve de gündüz saatlerinde çıkıyor.
Orman yangınlarının son yıllarda büyük bir artış kaydetmesi de elbette rastlantı(!)
Her yangınla birlikte gazete ve televizyonlarda alevlerin üzerine tonlarca su bırakan uçak ve helikopterlerin yangını kontrol altına aldıkları ön plana çıkar.
Yüreklerinde korku olmayan, tek düşünceleri yeşili korumak, ağaçların ölmesini engellemek olan ormancılar, yangın sahnelerinde pek yer almazlar.
Çünkü; onlar yangının uzağında değil, cehennemin içindedirler.
Yangını seyredenlerin alkışları da uçak ve helikopterleredir. Onlar da yangını pilotların söndürdüğüne inanır.
Gerçekler hiç de göründüğü gibi değildir.
Bir uçak karnına depoladığı 5 ton, bir helikopter kepçesine aldığı 3 ton su ile yanmakta olan bir çam ağacını dahi söndüremez
Eğer söndürselerdi, Amerika’da, Yunanistan’da ormanlar günlerce yanmazdı. Ne de olsa onların yangın söndürme uçak ve helikopterleri bizden çok fazla.
Uçak ve helikopterler yanan ormanlara su dökerek serin bir dalga yaratır. Ormancı da birkaç saniyelik bu serinlikten istifada ederek yangının içine ilerler.
Amerika’daki, Yunanistan’daki ormancı ise bu serinliğin içine giremedikleri , girmek istemedikleri için yangın kontrol edilemez.
Orman işçiliği, bizde babadan, dededen kalma bir gelenektir. Böyle olduğu için de orman, ormancının yuvası gibidir. Ağaçların, orman canlılarının yanmasını engellemek için ölümü göze alarak cehennemin içine dalar.
Peki yangınlar kontrol altına alınamaz mı?
Bu zor olsa bile; yangınlar büyümeden kontrol edilebilir.
Nasıl mı?
Her yıl yangın için uçak ve helikopterlere kira parası olarak yüzlerce milyon lira ödüyoruz. Eski para ile yüzlerce trilyon lira.
Bu yıl kira bedelinin 500 milyon doların üzerinde olacağı ifade ediliyor. Petrol fiyatları düşmesine rağmen kira bedelinin her yıl katlanarak artması da caba.
Bir orman işçisinin devlete bedeli yaklaşık 1000 lira... 2000 orman işçisinin bedeli ise yaklaşık 20 milyon lira...
Ve ormancılar, 1000-2000 orman işçisinin kadrolarına katılması halinde orman yangınlarının yok denecek kadar azalacağını iddia ediyorlar.
Ve ormancılar yüz tane arazöz alınması halinde orman yangınlarının yok denecek kadar azalacağını iddia ediyorlar.
Ve ormancılar; 40-50 tane yol açıp, kaya kıracak iş makinası alınması halinde orman yangınlarının yok denecek kadar azalacağını iddia ediyorlar.
Ve ormancılar; yangını söndüremedikleri halde sürekli olarak kurtarıcı olarak televizyon ve gazetelerde şov yapan uçak ile helikopterlere ödenen yıllık kira ücretinin yüzde 10-20’sinin kendilerine ayrılması halinde orman yangınlarının yok denecek kadar azalacağını iddia ediyorlar.
Bodrum’da temmuz ayı ortasında çöplükten başlayan yangın kısa sürede rüzgarın etkisiyle ormana sıçradı. Alevler geceyi aydınlatırken sahnede ormancılar vardı... Geceye rağmen korkusuzca alevlerin içine dalarak yangını kontrol altına aldılar. Sabah gün ışıdığında Bodrum semalarını uçak pervaneleri ve uçakların motor gürültüleri sardı... Tonlarca suları çöplüğün üzerine döktüklerinde Bodrum dumana boğuldu. Helikopter ve uçaklar çöplük üzerine onlarca sorti yaptı. Su döktü. Bodrum saatler boyu kalkmayan dumana teslim oldu.
Gazete ve televizyonlarda uçak ve helikopterlerin Bodrum’da yangını söndürdükleri ilk haber olarak yer aldı. Orman işçileri haberlerde yoktu.
Bu arada hiçbir gazete ve televizyon çöplükte metan gazının yandığını, metan gazının su ile söndürülmesinin mümkün olmadığını, dökülen suların yangını söndürmeyip, dumana neden olacağını yazmadılar ve söylemediler.
Ormancıların söndürdüğü yangını, uçak ve helikopterler televizyon ve gazetecilerin kameralarına karşı büyük bir şov yapıp, Bodrum’u dumana boğarak yeniden söndürdüler!
Sahi; uçakları kim kiraladı?
Sahi; helikopterleri kim kiraladı?
Bu yıl kaç milyon lira kira bedeli ödeyeceğiz?

Yazarın Diğer Yazıları