Fenerbahçe ile anlaşan Jorge Jesus'un özellikleri

Fenerbahçe ile anlaşan Jorge Jesus'un özellikleri

FATİH SABOVİÇ / Yeniçağ

67 yaşındaki deneyimli teknik adamın artı ve eksi özelliklerini, en öne çıkan ve "Jesus''u Jesus yapan" konuları derledik...

Önümüzdeki haftalarda kendisi ya da temsilcilerinin İstanbul''a gelerek Fenerbahçe''yle söz kesmesi planlanan Jorge Jesus, tam anlamıyla ''çılgın'' bir teknik adam...

JORGE JESUS KİMDİR?
24 Temmuz 1954 günü Portekiz’in Amadora -günümüzde nüfusu 175,872 olan- kentinde doğdu. Yunanca Georgios ismine dayanan adı Jorge’nin anlamı; “Çiftçi” demek... Babası 1940''larda Sporting forması giyen Jorge, bunun da etkisiyle, "Futbolla büyüdü" desek yeridir. 

28 SENE PORTEKİZ DIŞINA ÇIKMADI!
+ 1973-1990 arası 13 farklı takımda sağ açık olarak futbol oynayıp, daha sonra 1990''dan günümüze kadar 15 takım çalıştırdı.
+ İlginç olan noktalardan biri şu; Jorge Jesus teknik direktörlüğe başladığı 1990''dan 2018''deki Al-Hilal macerasına dek hiçbir zaman Portekiz dışına çıkmamıştı. Deneyimini aktardığı Al-Hilal ve Flamengo kariyerlerinde ise gayet başarılı performanslar ortaya koydu.

FLAMENGO İLE ZİNCİRİ KIRDI...
+ 20 maçta 16 galibiyet ve 1 yenilgi aldığı Al-Hilal''de görevine başkan tarafından son verilmesinin sebebi; kontratının geleceği konusunda girilen anlaşmazlıklar oldu. Bir de tabii şampiyonluğu kaptırması...
+ Kariyerinin uzun bir süresi boyunca finaller ve son haftalarda çok büyük kayıplar yaşayan Jorge Jesus, Brezilya''daki Flamengo macerasında gerçekten büyük işler başardı. İlk başlarda alınan bazı skorlardan dolayı topa tutulsa da 57 maçın 43''ünü takımına kazandırdı. Toplamda 4 kupayı da müzeye götürdü ve makus talihini kırdı.

KRALİYET NİŞANI VERİLDİ
+ 30 Aralık 2019''da özellikle Flamengo''daki başarılarından ötürü Jorge Jesus''a Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa tarafından Prens Henry Nişanı Komutan Madalyası verildi. Cumhurbaşkanı, Jorge''nin başarılarının Portekiz''in yurt dışındaki itibarına yardımcı olduğunu söyledi.
+ Brezilya medyası, Flamengo''da elde ettiği başarılara dair; "Jesus, 30 yıllık kariyerine Flamengo''daki 5 ayında zirve yaptırdı" ifadelerini kullanıyordu. Jesus ise, "Burada yaptıklarımız tarihe geçti. Ben cennetteyken, burada hakkımda çok konuşulacak" diyordu.

YAPTIĞI ÇILGINLIKLARIN SINIRI YOK!
Jorge Jesus, ilerleyen yaşına rağmen ele avuca sığmayan karakteriyle dikkat çekiyor. İşte ilginç vukuatlarından birkaçı:
+ Bir keresinde bir muhabir Jesus''a, "Siz, Portekiz''in en iyi antrenörü müsünüz?" diye soruyor. Jesus''un cevabı ise şöyle oluyor; "Hayır. Dünyanın en iyi antrenörüyüm. Futbolu benden daha iyi bilen yok..."
+ Benfica''daki bir şampiyonluk kutlamasında kendini bayraklara saran ve ortada hiç durmadan sağdan sola koşturan Jorge Jesus''u polis, fanatik bir taraftar sanıp ona müdahale ediyor. Ancak daha sonra polis Jesus''u tanıyıp eğlenmeye devam etmesine izin veriyor.

JESUS: "FAIR-PLAY BİR SAÇMALIKTIR!"
+ Başkalarının hakkında ne dediği ve düşündüğüyle hiç ilgilenmeyen Jorge Jesus; Kasım 2011''de Benfica''nın başındayken takımının Sporting''e karşı oynadığı bir maçta kalecisi Artur''dan alenen yere yatmasını istiyor. Maçtan sonra ise; "Fair-play is bullshit - Fair-play bir saçmalıktır!" açıklamasını yapıyor.
+ 2014''te Benfica-Tottenham eşleşmesinde yaşananlar da ilginçti. Jesus, takımı 3. golü atınca Tottenham antrenörü Sherwood''a 3 işareti yapmıştı. Tartışma sonrası, "Sherwood''a s*** gitmesini söyledim" demişti. "Yoksa onu hırpalayacaktım" diye de eklemişti.

MATİÇ ONA ÖVGÜLER YAĞDIRDI
+ "Sadece futbol için yaşadığını" her fırsatta dile getiren Jesus''a dair eski öğrencisi Nemanja Matić ona dair şunları söylüyor: "Jorge aralıksız her gün bana taktik çalıştırdı. Kaliteme güvendi ve ''Ne dersem onu yap, yavaş yavaş çok daha iyi olacaksın'' dedi. Ben de öyle yaptım."
+ Fenerbahçe-Benfica eşleşmesi sırasında pek çok Fenerbahçe taraftarının antipatisini toplamıştı Jesus demeçleri ve tavırlarıyla... O dönem üst üste 3 kupa kaybedince futbolcusu Cardozo ile şu şekilde atışmışlığı da vardır.

POLİSE VURA VURA ELİNDEN TARAFTARI ALDI
+ Jorge Jesus yine Benfica''da görev yaptığı dönemde sevinç yaşayan bir taraftara polis sert şekilde müdahale ediyordu. Jesus o bölgeye gidip polise vura vura taraftarı elinden almıştı.
+ Yine Benfica''nın, ezeli rakibi Porto ile karşılaştığı bir maçta rakip teknik direktörü maç sonu tebrik ederken ortalık bir anda alevlenince ikiliyi birbirinden zorla polis ayırmıştı.

ARTILARI...
+ Jorge Jesus''un oyun mantalitesi; "Atak, atak ve daha fazla atak..." Bu yönü iyi kullanarak, rakiplerini hazırlıksız yakalayabiliyor.
+ Gittiği camiada taraftarlarla her zaman iyi bir ilişki kuruyor ve tecrübesiyle aidiyeti sağlıyor.
+ Kariyerinin başlarında 4-4-2 taktiğini benimseyen Jesus, son maceralarında ise 3-4-3 ve 3-5-2 kombinasyonlarında da başarılı işlere imza attı. Bu yüzden taktik konusunda esnek olabiliyor.
+ Baskın karakteriyle rakip ve hakem üzerinde baskı kurmayı başarabiliyor. Tutkulu bir futbol adamı ve son ana kadar mücadeleyi bırakmıyor.
+ Fenerbahçe gibi ateşli bir camiada ilk andan itibaren taraftarla büyük bir uyum içerisinde hareket edebilir.
+ Basın toplantılarında medyaya mesafeli ve gerektiğinde profesyonel şekilde algı yönetimi yapabiliyor.

EKSİLERİ...
- Bazen tribünlere oynama ya da şov gibi hareketleri biraz abartabiliyor. Bu da geri tepebiliyor.
- Benfica''da bulunduğu dönemde saha içinde kendi futbolcusu Cardozo ile ciddi şekilde tartışmıştı. Panik anlarında takımın yıldızları ile sorunlar yaşayabiliyor ya da sorumluluğun paylaştırılması konusunda problem yaşayabiliyor.
- Hareketlerinin çoğu -geçmişte bu durum daha yoğun yaşanıyordu- öngörülebilir değil. Bu sebeple ne zaman ne yapacağı belirsiz olabiliyor.
- Kader anlarında ve finallerde ciddi problem yaşadığı zamanlar çok oldu, hâlen de olabilir. Ancak Flamengo ile 2019 Libertadores Kupası''nda River Plate''i yendiği maçla ve Flamengo kariyeriyle finallerde sorun yaşama olayını tamamen aşmayı başarmış gözüküyor.

Yazarın Diğer Yazıları