ABD Başkanı Donald Trump'ın evine yapılan FBI baskının arkasındaki isim ortaya çıktı

ABD Başkanı Donald Trump'ın evine yapılan FBI baskının arkasındaki isim ortaya çıktı
Adalet Bakanı Merrick Garland, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın evine yönelik baskın ve arama emrini kendisinin onayladığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Başkanı Donald Trump''ın Florida''daki Mar-a-Lago malikanesine yönelik 8 Ağustos''ta gerçekleştirilen Federal Soruşturma Bürosu (FBI) baskının yankıları sürüyor.

Adalet Bakanı Merrick Garland, dün (11 Ağustos) düzenlediği basın toplantısında, baskın ve arama emrini kendisinin onayladığını söyledi.

Adalet Bakanlığı''nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Garland, "Bu konuda arama emri çıkarılması kararını şahsen onayladım" diyerek arama emrinin olası bir nedenin gerekli görülmesi üzerine federal bir mahkeme tarafından yetkilendirildiğini kaydetti.

"Hem arama emri hem de FBI''ın aldığı malzeme listesinin kopyaları, arama sırasında olay yerinde bulunan eski Başkan''ın avukatına aynı gün verildi" diyen Bakan, "kamuoyunda süren tartışmalar üzerine olayın daha net anlaşılması için bakanlığın arama emri ve el konulan malzemelerle ilgili gizliliğin kaldırılması talebiyle mahkemeye başvurduğunu" açıkladı.

Buna göre, ABD Adalet Bakanlığı, söz konusu emir ve malzemeler konusundaki gizliliğin kaldırılması için Florida bölge mahkemesine başvurdu.

TRUMP KARŞI ÇIKMAYACAK

ABD''nin The Wall Street Journal (WSF) gazetesi de bu açıklamanın ardından Donald Trump''ın kendi sosyal medya sitesi üzerinden dün gece bir açıklama yaptığını ve mahkeme belgelerinin kamuoyu ile paylaşılmasına itiraz etmeyeceğini açıkladığını yazdı.

Süreci "partizan" olarak tarif eden Trump, söz konusu belge ve materyallerin "derhal yayınlanmasını" da desteklediğini söyledi.

ABD''nin Washington Post gazetesi ise FBI''ın Trump''ın evinde aradığı bazı belgelerin ABD''nin nükleer silahlarıyla ilgili olduğunu yazdı.

Öte yandan, CNN International''ın konuyla ilgili haberinde, Haziran öncesinde büyük jüri tarafından çıkarılan celpten hareketle, federal müfettişlerle Trump''ın 3 Haziran''da Mar-a-Lago''da görüştüğü ve oradan ulusal güvenliği ilgilendiren bazı belgelerin alındığı kaydedildi.

Haberde, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı yetkililerine, görüşme sırasında söz konusu belgelerin Trump yerleşkesinde nerelerde muhafaza edildiğinin gösterildiği, buradan alınan belgelerle Ulusal Arşiv ve Kayıtlar İdaresinin kayıp belgeler üzerine açtığı cezai soruşturmayı Adalet Bakanlığına havale ettiği belirtildi.

Daha sonra federal yetkililerin, Haziran''da el konulan belgelere ve en az bir tanığa dayanarak, Trump''ın malikânesinde hâlâ potansiyel olarak gizli devlet belgelerinin kaldığına dair gelişen kanıtlardan hareketle ''arama kararı'' çıkararak hafta başında baskın düzenledikleri yazıldı.

NE OLMUŞTU?

Eski ABD Başkanı Donald Trump''ın Florida''da bulunan Mar-a-Lago malikânesinde 8 Ağustos 2022 sabahı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından düzenlenen baskınla arama yapılmıştı.

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach''teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanı''nın başına böyle bir şey gelmedi" demişti.

ABD basınına yansıyan haberlerde, FBI aramasının, Trump''ın Beyaz Saray''daki görevi sırasında Florida''daki ikametgâhına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin devam eden bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklanmıştı.

Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago''dan 12 kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.

İlgili Haberler