Yeni infaz düzenlemesinin detayları belli oluyor. Bir gün bile olsa hapis yatacaklar

Yeni infaz düzenlemesinin detayları belli oluyor. Bir gün bile olsa hapis yatacaklar
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın duyurduğu yeni infaz sisteminin detayları ortaya çıkmaya başladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İzmir''de Yargı Teşkilatı Toplantısı''na katıldı. Burada konuşma yapan Bozdağ, cezasızlık algısını ortadan kaldırmak üzere hazırlık içinde olduklarını söylemiş ve düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı.

Bozdağ’ın duyurduğu yeni infaz sisteminin ana hatları ortaya çıkmaya başladı.

AB ülkelerindeki ‘Rehabilitasyon’ sistemi Türkiye’de de uygulanacak. Buna göre, erteleme veya denetimli serbestlik kuralları yeniden belirlenecek. Suç işleyen birisi, bir gün bile olsa hapse girecek.

İki yılın altındaki bazı suçlar erteleme kapsamından çıkarılacak, yeni infaz hesaplaması ile suçlu belli bir süre için hapiste kalacak. Cezasının bir bölümünü için de Avrupa’daki gibi kamu hizmetinde çalıştırma gibi yöntemler devreye sokulacak.

AK Parti kaynakları, özellikle tehdit, hakaret gibi suçlardaki infaz sistemine göre suçlunun hapse girmediğini hatırlatarak “Toplumda infial uyandırıyor bu durum. Bunlarla ilgili belki bir ev hapsi de düşünülebilir. Bu tip suçlarda genelde erteleme, para cezasına çevirme gibi uygulamalar var. Yani cezası hapis cezası gerektirmeyen suçlarla ilgili bir düzenleme olacaktır. Suçu işleyip, hiçbir şey olmamış gibi dolaşamayacaklar. Değişik suç tiplerinde ceza miktarlarına bakmak suretiyle bir kısmında tam infaz, bir kısmında belli bir süre infaz olabilir, erteleme kalkabilir” diye konuştu.

BAKAN BOZDAĞ AÇIKLAMIŞTI

Bakan Bozdağ, bu kapsamda yeni bir infaz uygulamasını gündeme getireceklerini ifade etti. AA''nın aktardığına göre Bozdağ, konuyla ilgili olarak, "Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak maksadıyla cezası az suçlarda yeni bir infaz uygulamasını gündeme getirmeyi ve Türkiye''ye kazandırmayı düşünüyoruz." demişti.

“HUSULARI YENİDEN ELE ALIYORUZ”

Bozdağ, "Özellikle cezasızlık algısına yol açan kimi ceza muhakemesi uygulamaları ve infazla ilgili hususları yeniden ele alıyoruz. Bir yandan cezasızlık algısını ortadan kaldırırken, diğer yandan infazın ıslah edici, rehabilite edici fonksiyonunu öne çıkaran denetimli serbestlik müessesesini sadece serbestliğin denetimli olduğu bir müessese olmaktan çıkarıp, daha aktif bir hale getirmek ve onun da ıslah ve rehabilitasyon fonksiyonunu güçlendirmek için önemli adımlar atacağız." diye konuşmuştu. 

“CESUR ADIMLAR ATACAĞIZ”

Bu konularda hazırlık talimatını verdiğini söyleyen Bakan Bozdağ, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yeni dönemde uzlaştırma müessesesini, kamu davasının açılmasını erteleme müessesesini, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması müessesesini, şahsi davanın yeniden sistemimize kazandırılması hususunu, içtimaya dair mevcut düzenlemelerin eski ve yeni uygulamalarını birlikte değerlendirmek suretiyle yeniden ele alınması, gerekiyorsa bütün bu alanların yeniden tanzim edilmesi hususları başta olmak üzere Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza İnfaz Kanunumuzu 2005''ten bu yana geçen 17 yıllık uygulamasını ve bu uygulamada aksayan yönleri köklü bir şekilde masaya yatıracağız ve cesur adımlar atacağız."

İlgili Haberler