Dünya devi ekonomik krize girdi. Ek ücret isteyecek

Dünya devi ekonomik krize girdi. Ek ücret isteyecek
Amerikalı e-ticaret devi Amazon, artan maliyetlerden dolayı ilk kez ABD'de satıcılara yüzde 5'lik "yakıt ve enflasyon" ek ücreti uygulayacağını açıkladı.

2020 yılından itibaren yaşanan pandemi ve bu sene itibariyle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş krizi sebebiyle, enflasyon küresel bir sorun haline geldi.

Amazon da enflasyondan etkilenen şirketlerden oldu. ABD''deki satıcılardan yüzde 5''lik ek ücret alacak.

Konuya ilişkin satıcılara gönderilen mesajda, söz konusu uygulamanın enflasyonun son aylarda önemli ölçüde artması nedeniyle hayata geçirileceği öğrenildi.

"ÖNEMLİ MALİYET ARTIŞLARI YAŞADIK"

Amazon''un depolama ve nakliye hizmetlerini kullanan üçüncü taraf yapan satıcılara yüzde 5''lik "yakıt ve enflasyon ek ücreti" uygulanacağı belirtilen mesajda, uygulamanın 28 Nisan''da başlayacağı bildirildi.

Şirketin mesajında, ek ücret uygulamasının kalıcı olmayacağı belirtilerek, "Önemli maliyet artışları yaşadık ve satış ortaklarımız üzerindeki etkiyi azaltmak için mümkün olan her yerde bunları absorbe ettik." ifadesi kullanıldı.

ENFLASYON DAHA FAZLA ZORLUK GETİRDİ

Dünya genelinde Kovid-19 kısıtlamaları hafifledikçe 2022''de normale dönüş beklendiğini ancak artan yakıt maliyetleriyle enflasyonun daha fazla zorluk getirdiğine işaret edilen mesajda, enflasyonist maliyetlerin artıp artmayacağı veya ne kadar süre devam edeceğinin belirsiz olduğu kaydedildi.

Amazon Üst Yöneticisi (CEO) Andy Jassy, CNBC kanalına verdiği röportajda, salgın, enflasyon ve savaşın maliyetlerinin şirketin karşılayamayacağı kadar yüksek olduğunu ifade etti.

ENFLASYON 1981''DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Satıcılara uygulanacak ek ücretin, şirketin enflasyon, salgın ve Ukrayna''daki savaşa bağlı artan maliyetlerle karşı karşıya kalması nedeniyle gerekli bir adım olduğunu savunan Jassy, "Belli bir noktada, tüm bu maliyetleri karşılamaya devam edemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD''de enflasyon martta yıllık yüzde 8,5 ile Aralık 1981''den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

 

İlgili Haberler