Bahar alerjisi ve korunma yolları

Merhaba sevgili okurlarım. Bugün sizlere içinde bulunduğumuz bahar aylarının getirdiği alerjiden, bazı bünyeleri etkileyen bahar alerjisinden bahsedeceğim. Ama daha önce şu 17 günlük tam kapanma ile ilgili bir çift laf etmek istiyorum.

17 günlük tam kapanmanın üçüncü günündeyiz. Umarım herkese şifa olur. Gönülden diliyorum.

Ancak İstanbul''da ilk kapanma günü işlerim dolayısıyla, toplu taşıma araçlarını kullanınca şaşkınlığımı anlatamam. Tıklım, tıklım kalabalık tramvay aracını fotoğraflamaya bile utandım.

Bu kalabalık yolculukta nasıl hasta olmadan atlatırız, kaygısı içimden geçmedi değil.

Vatandaşın; mecburen kullanmak zorundayız. Ulaşımı niye azaltıyorsunuz. Çalışmak zorundayız. İnsanları iç içe gitmeye neden zorluyorsunuz. Nasıl bu şekilde normale döneceğiz diye konuştuklarına şahit oluyorum. Market, manav, tatlıcılarda kalabalık çok fazla. Psikolog arkadaşıma soruyorum. Nedeninde kaygı, endişe olduğunu söylüyor. Kovid sürecinde psikolojik destek alan hastalarının çok arttığını da dile getiriyor.

Bu süreçte ruh sağlığımızı sağlam tutmamız çok önemli. Aman dikkat.

Polen mevsimine girdik

Bahar, rengarenk çiçekleri ve yemyeşil örtüye bürünen doğasıyla enerjik bir mevsim. Uzun kış aylarından sonra kendini gösteren güneş ile beraber herkes bu güzel havanın tadını çıkarmak için dışarıda daha fazla vakit geçiriyor. Fakat alerjisi olan kişiler bu mevsimin tadını çıkaramıyor. Bitkilerin havaya saçtığı polenler alerjik belirtilerin artmasına yol açıyor. Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz bahar alerjisi ile ilgili korunma yollarını anlattı.

Öncelikle bahar alerjisi nedir ona bakalım.

Mevsimsel alerjiler arasında yer alan, daha çok polenlerin ortaya çıkmasıyla kendini gösteren ve alerjik rinit olarak da adlandırılan sağlık problemine bahar alerjisi denir. Mevsim geçişlerinde şikayetlerin artış göstermesinin arkasında polenlerin artmasının yanı sıra, ortamdaki toz parçacıkları, akar böcekleri, küf mantarları ve hayvan türleri vardır. Bu tür partikül ve polenler, alerjisi olan kişilerin burnuna yerleşerek mikrobik olmayan iltihaba yol açar.

Alerjik reaksiyonlar nasıl gelişiyor?

Kişinin alerji semptomları göstermesi, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle başlıyor. Bunu da alerjenin giriş yerine antikor göndererek yapıyor. Alerjen ve antikor arasındaki mücadele, kanda çeşitli kimyasal maddelerin salgılanmasına yol açıyor. Salgılanan kimyasal maddeler ise alerjik hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Bahar alerjisinin belirtileri;

Burun akıntısı,

Gözlerde kaşıntı,

Hapşırma,

Damak-geniz ve burunda kaşıntı,

Burun tıkanıklığı,

Hapşırma,

Yüz bölgesinde doluluk hissi,

Sinüs ağrısı,

Koku ve tat alma duyusunda azalma,

Gözaltlarında şişme, morluk.

Bahar alerjisi en çok bu kişileri etkiliyor...

Bahar alerjileri en çok çevresel alerjenlere karşı duyarlılığı olan kişileri etkiliyor. Bunun dışında genetik bir miras olan bahar alerjisi, ebeveynlerden çocuklara geçebiliyor. Anne veya babası alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yüzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma oranı yüzde 60 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca çocuğun bahar mevsiminde doğması, erkek olması ve erken yaşlarda sigaraya maruz kalması alerji riskini artıran diğer faktörler arasında yer alıyor.

En çok hangi bitkiler alerjiye yol açıyor?

Rüzgârla polen yayan bitkiler (çalılar ya da ağaçlar).

Güneydeki selviler,

Toroslardaki ardıçlar,

Porsuk ağaçları,

Fındık, zeytin, dut ve çınar ağacı,

Kayın, söğüt, ceviz,

Kuzukulağı,

Papatya, alerjik reaksiyonlara yol açan bitkiler arasında yer almaktadır.

Çocuklarda ağır seyredebilmekte.

Göz, burun ve akciğerde hasarlara yol açan bahar alerjisi, çocuklarda daha ağır seyredebilir. Çünkü burun, göz ve akciğerler, olduğundan daha hassastır ve kokulara karşı duyarlılığı yüksektir. Bu sebeple alerjik riniti olan çocuklar, kokulara karşı aşırı hassas olduklarından çamaşırları parfümsüz temizleyicilerle temizlenmeli, ev hijyeninde de aynı kural uygulanmalıdır.

Sağlıkla güzel haberler almanız dileğiyle.

 

Yazarın Diğer Yazıları