Bankalara KGF kazığı

İngiliz haber ajansı Reuters, Kredi Garanti Fonu'nun ağustos ayından bu yana bankalara ödeme yapmadığını iddia etti.

Haber kaynağına göre, KGF sudan sebeplerle ödemeyi reddediyor.

Sistem şöyle çalışıyordu.

Bankalar, KGF kefaleti ile verdiği kredi ödenmemesi durumunda bunu kuruma bildiriyorlardı. Yani KGF'ye "kefil olduğun şirket krediyi ödemedi sen öde" diyorlardı. KFG de bunu ödüyordu.

Ağustos ayından bu yana KGF ödemiyor.

İddiaya göre kendisine gönderilen ödemelere itiraz ediyor. Bazılarının evrakının yanlış olduğunu bazılarının usulsüz olduğunu bazılarının ise yapılandırmaya sokmadan hemen tahsil edilmeye çalışıldığını gerekçe gösteriyor.

Öncelikle şunu söyleyeyim:

Daha önce de yazdım. Kredi Garanti Fonu kefaletle kredilerde bankalar oyun yapmıştır. Bunu defalarca yazdım.

Bir değil yüzlerce iddia var. Bankalar daha önce batık durumda olan tahsil edilemeyen kredileri KGF kefaletle krediye çevirdi. Yani kendi riskini devlete yükledi.

KGF buna sesini çıkartmadı çünkü sistemin tıkır tıkır işlemesini istiyordu. Bankalar devlete güvenerek öyle çılgınca krediler verdi ki akla hayale gelmeyecek türden. Küçücük bir büfeye dahi 1 milyon liralık KGF kredisi verdiler. Tabii ki bunu verirken de komisyon patlaması yaşadılar.

Hayatta kredi verilmeyecek olan şirketlere milyonlarca lira krediyi yüzbinlerce liralık komisyon, sigorta ve faizle verdiler. Şirketin ödeyemeyeceğini bilmelerine rağmen bankalar komisyonlarına ve sigorta satışlarına bakarak verdiler.

Sonuç olarak bu kredilerin vadesi geldi ve krediyi ödemeyenlerin sayısı hızla arttı.

Şimdi KGF batık kredilere ödemeyi durdurmuş.

Haklı mı, haklı!

Bu işi gerçekten dürüstçe yapan bankaların hiç ama hiç zararı yok. Sağlıklı bir analiz yaparak geri dönebileceğine inanıp kredi veren bankalar, zaten tahsil etme sorunu yaşamıyorlar. Dolaysıyla KGF'nin kapısını çalmıyorlar.

Sorun, bol keseden devlete güvenerek bu işi yüksek kazanca dönüştüren bankalar.

Bankalar şimdi devleti yabancı haber ajanslarına şikâyet ediyor.

Neden bir banka üst düzey yöneticisi ortaya çıkıp da, "Ben bu krediyi devletin sözüne inanarak verdim ve şimdi KGF batan krediyi ödemiyor" demiyor?

Neden karnından konuşuyor?

Çünkü biliyor ki, konuşursa ipliği pazara çıkacak. Verdiği KGF kredilerinin ne kadar çürük olduğu ne kadar vurgun amaçlı yapıldığı ortaya çıkacak.

***

Geçen ay bir toplantıda yabancı sermayeli bir bankanın genel müdürü ile bu konuyu konuştum.

İsmini kullanmamam şartı ile KGF'yi şikâyet etti.

"KGF ödeme yapmıyor. Batan krediyi saçma sapan gerekçelerle reddediyor, bazen de bunu yeniden yapılandır öyle gel diyor. Bu faizlerle krediyi 5 yıllık yapılandırma yaparsam adamın ödemesi imkânsız. Zaten gücü olsaydı bu krediyi öderdi" dedi.

Banka yöneticisi de haklı. Çünkü KGF, kredileri yapılandır diyor. Şirket ödeme yapamadığı için yasal takibe düşmüş. Ödeme yapamayan biri yüksek faizle yapılandırmaya giderse yine ödeyemeyecek.

Böyle bir kısır döngü içinde Türkiye.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim.

Bankalar, KGF kredisinde uyanıklık edip, bu işi büyük bir kazanç kapısına çevirdiler. Nasıl olsa devlet kefil diye rasgele kredi verdiler dahası kendi batık kredilerini fona devretmeye çalıştılar. Bunu tüm bankalar yapmadı. Ama yapanları KGF de biliyor, piyasa da.

Bu iş tıpkı futbol maçı gibi. İlk yarıda bankalar KGF'ye gol attı. İkinci yarıda ise KGF bankalara gol attı. Anlayacağınız karşılıklı golleşip durdular.

Yazarın Diğer Yazıları