Depreme önlem alayım derken bunu yapmayın. Uzmanı uyardı

Depreme önlem alayım derken bunu yapmayın. Uzmanı uyardı
Ülkemizde meydana gelen iki büyük depremin ardından vatandaşlar yaşadığı binanın sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı. Binanın dayanıklılığını en doğru şekilde ölçen karot testinde yanlış yerden yanlış biçimde örnek alındığı zaman binanın dengesinin bozulabileceği belirtildi.

Vatandaşlar depremlerde binasının enkazı altında kalmamak için karot testine eğilimi artırırken uzmanlar bazı açıklamalarda bulundu.
Testi yaptırırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar; 10-15 santimetre uzunluğunda beton alınarak yapılan karot testinin yapılacağı alana vurgu yaptı.

"DEMİRLERE ZARAR VERİLMEMELİ"

Binadan karot alınırken, taşıyıcı kolonlardaki ya da perde duvarlardaki demirlere kesinlikle zarar verilmemesi gerekiyor. Yani karotun içerisinde demir olmaması lazım. Bunun için de işlemin yapılacağı yerde önce röntgen çekiliyor ve ardından da nerede demir var o tespit ediliyor.
Karot, demirin en seyrek olduğu orta kısımdan alınıyor. Alınırken de tek seferde demir kesilmeden alınması gerekiyor. Çünkü içerisinde eğer demir olursa betonun dayanıklılık kalitesi doğru çıkmıyor.

"KAROT TESTİ BİNALARDA PROBLEM YARATABİLİR"

İSTON Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad Yılmaz, "Karot numunesinin yanlış bölgeden alınması, özellikle eski binalarda problem yaratabilir." dedi.

HER KATTAN 3 KAROT NUMUNESİ ALINIYOR

400 metrekarelik oturma alanlı binalarda, her kattan 3 karot numunesi alındığını açıklayan Yılmaz "Her kattan farklı kolonlara farklı taşıyıcılara denk gelecek şekilde alınıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler