Ekonomi bakanı kim olacak?

Artık neredeyse herkes aynı noktada birleşiyor.

Ekonomi bakanı değişecek.  Bakan Albayrak'ın bu görevde başarılı olamayacağı daha ilk günde belliydi.

Sürekli açıklanan içi boş paketler Türkiye'yi krizden kurtarmadığı gibi daha da derinleşmesine neden oldu.

İstanbul seçiminden sonra Albayrak'ın her an görevden alınabileceği yolunda beklenti güçlendi.

Şu ana kadar Albayrak görevden alınmadı.

Ekonomi çevreleri görevden alınmamasına neden olarak yerine bir isim bulunmaması olarak gösteriliyor.

İş dünyasında Albayrak'ın yerine çeşitli isimleri telaffuz etti.

İlk konuşulan isim İş Bankası eski yönetim kurulu başkanı olan Ersin Özince'ydi. Özince'nin ismi o kadar çok anıldı ki, bazı gazetelerde açık açık yazıldı.

Sonunda Özince net bir şekilde yalanladı.

Sonra ibre bu kez İş Bankası CEO'su Adnan Bali'ye döndü. Adnan Bali, uluslararası piyasada kabul gören bir isim. Nitekim bu ismin öne sürülmesinin nedeniyle buydu.  Çünkü Türkiye'nin uluslararası finans piyasalarında pek inandırıcılığı yok.

Adnan Bali adı kaybedilmiş bu itibarı yeniden kazandırabilir ve Türkiye'ye yeni bir fon akışı kazandırabilirdi.

İddialar gazete ve internet sitelerine yansıyınca bu kez Adnan Bali gazetecilere açıklama yaparak, politikayı düşünmediğini bildirdi. Adnan Bali bu açıklamasıyla böyle bir teklif gelecektiyse bile önünü kesmiş oldu.

HAKAN ATEŞ YENİ ADAY(!)

Adnan Bali isminin güncelliğini yitirmesinden sonra bazı ciddi internet sitelerinde Denizbank'ın 20 yıllık CEO'su Hakan Ateş'in adı yer almaya başladı. İddialara göre, Beraat Albayrak'ın yerine Hakan Ateş atanacaktı.

Hakan Ateş, bu iddiaları yalanlamadı. Ateş'e yakın isimler yalanlamama gerekçesini "komik ve mantık dışı olduğu" şeklinde gösterdi. Yani bu iddialara Hakan Ateş yanıt verme gereği bile duymadı.

Son iddia ise eski bakan Naci Ağbal. Ankara kulislerine göre, eski Maliye Bakanı Naci Ağbal, Albayrak'ın yerine bakan olarak atanacak. Yine iddialara göre, Ağbal şimdiden kadro oluşturmaya başladı bile.

Bu iddiaların gerçekliğini veya da komikliğini bir kenara bırakıp nedenini incelemek lazım.

Bunun tek nedeni AKP'de Albayrak'ın yerine bakanlık yapacak bir isim yok ve de kalmadı. En son geçen hafta Mehmet Şimşek ile görüşüldüğü ve eski bakanın net bir şekilde reddettiği öne sürüldü.

Artık AKP'nin elinde bakan yapacak bir isim kalmadı.

AKP ülkenin kaynaklarını har vurup savurduğu gibi insan kaynaklarını da tüketmişti.

AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana kimler geldi kimler geçti. Hepsi harcandı. Kimisi Reis'e karşı geldi diye, kimisi ise "güneşli günlerde çatıyı onarmak lazım" diye gelecek kriz öncesi uyarıda bulundu diye.

Bankacıların adının iş dünyası kulislerinde anılması ise çaresizliği gösteriyor. AKP içinde artık ekonomiyi teslim edecek bir isimin kalmamasını ifade ediyor.

AKP'nin ekonomi politikası çökmüştür.

Ortada bir enkaz var ve bu enkazı kaldırabilecek bir isim yok ve de bulunamıyor. AKP'nin dışında olan ve işi bilen insanlar ise bulaşmak istemiyor. Haklılar da.

AKP ekonomiyi öyle bir hale getirdi ki, artık IMF çözümü bile çok zor görünüyor. Olsa bile vatandaşa çok ağır bir fatura kesilecektir.

 

Yazarın Diğer Yazıları